MakedonijaНекатегоризовано

SKOPLJE – SRCE BALKANSKOG POLUOSTRVA

Na raskršću puteva, na obali reke Vardar nalazi se grad Skoplje.Najpoznatiji spomenik u ovom gradu je tvrđava Kale na bregu Gradište, za koju se veruje da je bila mesto krunisanja cara Dušana 1346. godine.

Prepoznatljiv je i Kameni most, koji se drugačije naziva i Dušanov most.

Turistima su na raspolaganju brojne galerije i muzeji kao što su Arheološki muzej, Muzej holokausta i Muzej savremene umetnosti. Najveću atrakciju predstavlja Nacionalna galerija umetnosti Daut Paša amama, koja je 1948. godine pretvorena u galeriju, ali  i prostor za brojne koncerte.

Nedaleko od njih, nalazi se Makedonska filharmonija, kao i makedonska opera i balet.

U Skoplju, rodnom gradu Majke Tereze, nalazi se i njena spomen kuća, čiji arhitekta je bio Vangel Božinovski.

Za ovaj grad se može reći i da je grad mostova. Dok on spaja brojne kulture i religije, njega krase brojni mostovi kao što su Most civilizacije sa skulpturama brojnih istorijskih ličnosti,ali i Most umetnosti, na kom se nalazi spomenik posvećen Tošetu Proeskom.

Nalik na Istanbulsku Kapaličaršiju, ovde se nalazi stara skopska čaršija, na kojoj se mogu naći zanatski proizvodi i suveniri.

To nije jedina asocijacija na Istanbul. Mustafa – pašina džamija je jedan od najlepših islamskih obeležja u ovom gradu.

Turisti mogu obići i pravoslavnu crkvu Sveti Spas, kao i crkvu Klimenta Ohridskog, koja se ističe po svojoj bogato ukrašenoj kupoli.

Duh Pariza oseća se i u ovom gradu – Porta Makedonija, podseća na Trijumfalnu kapiju, a prolaskom kroz nju dolazi se do centralnog trga, gde posetiocima poglede krade veličanstveni spomenik Aleksandru Makedonskom. Tu se nalazi i poznata fontana.

Gurmani će biti prijatno iznenađeni bogatom ponudom hrane i pića brojnih restorana i pabova, od turskih pidea, domaće kuhinje i makedonskih specijaliteta, do čuvenih poslastica trileće.

Slični artikli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button