Vesti

Srpska Kapadokija – jedna od najvećih turističkih atrakcija u Srbiji

Kako bi se turizam što brže ravijao, Turistička organizacija opštine Inđija pokrenula je jedinstveni projekat simboličnog naziva Srpska Kapadokija, u okviru kojeg će posetiocima Krčedinske ade biti dostupni baloni za panoramsko razgledanje. Na ovaj način će se Inđija i njena okolina bolje pozicionirati na turističkoj mapi Srbije. Baloni će poleteti već 1. juna ove godine, što je za Blic potvrdio Milan Bogojević, direktor Turističke organizacije opštine Inđija.

Kako je naveo, dobijena je saglasnost od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, a u petak su tim povodom stigli i turski partneri iz Kapadokije, oblasti u centralnoj Anadoliji koja je svetski poznata po panoramskim letovima balonima.

,,Posetiocima će od juna biti na raspolaganju pet malih balona, koji će moći da prime četvoro ljudi i dva velika, kapaciteta do 20 osoba. Cena leta po osobi će biti 6.000 dinara a u sat vremena može da se preveze do 500 ljudi. Osim vikendom, vezani letovi balonima biće dostupni i u dva radna dana. Radnim danima će letovi biti dostupni pred zalazak sunca, a vikendom u jutarnjim satima. Reč je o letu balona u vis do jedno 70 metara. Tu levitira u vazduhu u jednoj tački i vezan je sa tri kanapa. Biće mogućnosti za fotografisanje i uživanje u prelepoj Krčedinskoj adi’’, rekao je Bogojević.

Dodao je i da je u planu nabavka katamarana koji bi prevozio putnike od Krčedina do Krčedinske ade, kao i gradnja dva pristana. Biće postavljen i turistički info centar, gde će posetioci imati prilike da se osveže uz kafu, sok i doručak, a tu će biti i stručni vodiči koji će voditi turiste u fotosafari ali će ih kroz kratka usputna objašnjenja edukovati i upoznati ih sa nastankom biljnog i životinjskog sveta u Krčedinskoj adi.

Prema Bogojevićevim rečima, lokalno stanovništvo se već organizuje kako bi dočekalo turiste, pa će posetiocima biti dostupne i škole jahanja, imaće priliku da se voze fijakerima, i mnoge druge zanimljive aktivnosti.

U sklopu realizacije projekta Srpska Kapadokija na Krčedinskoj adi, koji je prošle godine pokrenula Turistička organizacija opštine Inđija, početkom ove godine je organizovana i zvanična poseta potencijalnih partnera iz turske oblasti Kapadokija. Predstavnici turske kompanije koja se bavi proizvodnjom i rentiranjem balona posetili su Krčedinsku adu kako bi na licu mesta sagledali sve detalje u vezi sa uslovima na terenu i potrebnom logistikom. Tada su održani sastanci sa predstavnicima relevantnih institucija koje će biti od pomoći u realizaciji daljih koraka. Podrška je stigla i iz turske ambasade koja će podržati ovaj projekat i promovisati ga na razne načine. Takođe, delegacija Turističke organizacije opštine Inđija predvođena direktorom Bogojevićem je već boravila u zvaničnoj poseti oblasti Kapadokija povodom uspostavljanja saradnje sa partnerima iz Turske i formiranja Srpske Kapadokije u Inđiji.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button