Tajni sastojak pasulja Milića od Mačve
U kolekciji koju čini više od 12.000 umetničkih dela slavnog slikara Milića od Mačve, od čije smrti se prošlog meseca napunila 21 godina, mesto je pronašao i jedan recept. Reč je o omiljenom kuvanom jelu mnogih ljudi, onom koje se, kako kažu, priprema jednostavno, a konzumira u slast.
Prema rečima književnika Ljubiše Bate Đidića koji je za Milićevog života sa njim proveo dosta vremena, a danas je staratelj njegove zaostavštine u Kruševcu, spremanje pasulja za slikara je bio poseban ritual. Jedan od ktitora Legata u Galeriji “Milić od Mačve” u Kruševcu, otkrio je da im umetnik nikada nije izdiktirao recept, ali su po sećanju, uspeli da ga rekonstruišu i podele sa ugostiteljima koji ga tokom tradicionalne manifestacije “Druželjublje za Milića” naizmenično pripremaju krajem decembra svake godine.
“Pripremao ga je satima i jedino što nam je otkrio je da mu dodaje mnogo bosiljka. Uz to bi služio proju, tanku kao palačinku. Nju je pekao u tepsiji prečnika od jednog metra u velikim pećima na drva – naveo je Đidić i prisetio se slikarevih reči brojim prijateljim sa Kojima je delio hranu i vreme u Beogradu, rodnoj Mačvi i na Zlatiboru: “Vi ste mi svi venac za stolom, gosti moji!”
O Miliću, njegovim delima, još više načinu života, svi su pričali, a po ondašnjim beogradskim redakcijama prepričavalo se kako je ponekad hranom „prepadao“ novinare u zvezdarskoj „Kuli na sedam vetrova“. Priča kaže da ih je čekao na vratima, naravno, uvek u crnom plaštu sličnom mantiji i sa štapom nalik vladičanskom, uz grleno: „Divno, baš je ručak gotov!“
Osim pasulja, rado je jeo i na sto iznosio i krompir salatu (ali obavezno od belog krompira), lučane paprike i kobasice. Pažnju posetilaca privlačio je i veliki ćup, pored kamina. „Uvek je bio pun oraha i svako je sam uzimao koliko je hteo. Umesto na stolu, hranu nam je servirao na sofri koju je sam izdeljao“, ostalo je zabeleženo u medijima o velikom slikaru koji je slavu Mačve i Srbije proneo svetom.
Pasulj sa bosiljkom
Sastojci: ½ kg pasulja, 1 glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 2 šargarepe,1 paradajz, mleveni biber, kašičica suvog bosiljka, sveži peršun, aleva paprika, so, brašno, ulje
Priprema: Pasulj naliti hladnom vodom i kuvati dok ne proključa. Ocediti, naliti drugom vodom, dodati iseckani crni luk, šargarepu, lovor, posoliti i na srednjoj vatri kuvati najmanje dva sata. Kad je napola gotovo dodati paradajz isečen na kocke. U drugoj šerpi zagrejati ulje, dodati sitno seckani beli luk, brašno, alevu papriku i zapršku sipati u pasulj. Čim provri dodati biber, bosiljak. Služiti sa svežim peršunom.
Fotografije: Tanja Kragujević/Stevan Kragujević/ commons.wikimedia.org, Pixabey