Albanija

ALBANIJA POSTAJE PRIMAMLJIVA DESTINACIJA ZA LETOVANJE SRPSKIM TURISTIMA

Prethodna godina i pandemija su nam uskratile omiljene letnje destinacije, ali su ipak najdovitljiviji uspeli da uživaju u morskim čarima i tokom 2020. godine. Turisti iz naše zemlje nisu bili uslovljavani PCR testovima, a mnogi su oduševljeni obalama o kakvima nisu ni sanjali.

Osim na Jadransko, Albanija ima izlaz i na Jonsko more. U pitanju je destinacija koja je ove godine bila naročito dobro posećena od strane naših turista. Istini za volju, a u svetlu trenutno aktuelne sitaucije, reč je o zemlji koja pred srpske turiste nije iznela zahtev za obaveznim testiranjem, što je rezultiralo mnogo boljom posećenošću nego inače.

Letovalište nadomak Krfa

Albanija_letovanje_Balkan_travel

Sa oko 300 sunčanih dana u toku godine, letovalište Saranda je jedno od najposećenijih na jonskoj obali zemlje.

U samom gradu živi oko 35.000 stanovnika. Klima je mediteranska, a voda vrlo topla. Najpoznatije plaže u mestu i okolini su Lukova, Ksamil i Dhermi.

Osim uživanja u lepo uređenim plažama, turistima je na raspolaganju i upoznavanje brojnih znamenitosti Sarande. Tu je stara tvrđava koja nadvisuje mesto, zatim brojni muzeji i nacionalni park Butrinit, koji se nalazi u neposrednoj blizini ovog letovališta.

Najposećeniji grad na Jadranu

Albanija_letovanje_Balkan_travel

S obzirom na to da je na mnogim plažama ulazak u more postepen, to tokom odmora u Draču posebno mogu uživati porodice sa malom decom. Najpoznatije plaže u ovom albanskom letovalištu su Golemi i Mali Robi, koje nisu mnogo udaljene jedna od druge. Blizu Drača se nalazi i plaža Spilje, koja se smatra jednom od najlepših na celokupnoj jadranskoj obali zemlje.

Severno od mesta se nalaze i plaže, koje su poznate po dubljoj vodi.

Najlepše plaže na jonskoj obali

Albanija_letovanje_Balkan_travel

Zahvaljujući kasnijem razvoju ovog letovališta, Himara nudi turistima uživanje u netaknutoj prirodi.

A neke od najlepših plaža na obali Jonskog mora u Albaniji se nalaze upravo u Himari i njenoj okolini.

Kako se većinsko stanovništvo ovog letovališta izjašnjava kao Grci, to je turistima na raspolaganju mogućnost da uživaju i u tradicionalnim grčkim tavernama, u kojima se mahom služe specijaliteti grčke nacionalne kuhinje.

 

T.R.

Fotografije: pixabay; wikimedia commons

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button