AlbanijaTop destinacije

ĐIROKASTRA- OTOMANSKI GRADIĆ U ALBANIJI

Grad pod zaštitom Uneska od 2005. godine i bez sumnje jedno od najlepših mesta za posetu u Albaniji krasi jedinstvena arhitektura osmanskog perioda sa kućama dizajniranim poput malih dvoraca. Tu je i neverovatni zamak u kome su smešteni vojni muzej i umetnička galerija.
Ovde se svake pete godine organizuje Festival narodne muzike, ali je poslednji, planiran 2020. odložen zbog situacije sa pandemijom korona virusa. Obilazak starog osmanskog bazara trebalo bi da bude na dnevnom redu svih koji posete ovaj deo zemlje.

Đirokastra je poznata kao rodno mesto svetski poznatog autora Ismaila Kadarea i bivšeg albanskog diktatora Envera Hodže – danas su njihovi domovi pretvoreni u muzeje.

Đirokastra_Albanija_Balkan_travel
Stari grad Đirokastre

Šta treba obići ako se nađete u ovom malom, otomanskom gradu?

TVRĐAVA
Iznad starog grada, vidljiva sa bilo koje tačke, tvrđava Đirokastra bi trebalo da bude prva stanica u vašem obilasku. Na vidikovcu sa kojeg se pruža pogled na čitav grad i okolnu prirodu nalaze se nekoliko muzeja i nekadašnji zatvor. Tuirstima se savetuje da dođu rano kako bi izbegli gužvu. Ulaz u kompleks košta 200 leka (1,60 €), a ako se obilazi muzej, treba izdvojiti još 200 leka.

SKENDULI KUĆA
Veoma je lako izgubiti se usred lavirinta ispunjenog belim, sićušnim zgradama raskošnih fasada koje čine stari grad Đirokastre tako impozantnim. Obnovljena Kuća Skenduli jedan je od najlepših primera arhitekture osmanskog doba. Iako je tokom godina menjala vlasnike, posle pada komunizma vraćena je naslednicima prvobitnih vlasnika, a jedan od njih je i vodič. Cena ulaznice je 200 leka.
Ogromna kuća zadržala je veći deo originalnih detalja u drvetu i freskama, a obilazak daje pogled na svakodnevni život, rodbinske odnose i slavljeničke tradicije tokom osmanskih vremena. Takođe, kuća Zekate je još jedan sjajan primer osmanske arhitekture sa prelepim sobama i pogledom na grad.

Đirokastra_Albanija_Balkan_travel
Bele fasade i kameni krovovi odišu širom ovog gradića

DNEVNI IZLET U ANTIGONIJU
Antički grčki grad Antigoneja nalazi se na širokom poluostrvu. Okružen je zelenilom i bujnom prirodom. Sagrađen je u 3. veku, i mada ruševine nisu toliko impresivne, ipak ilustruju ogromnu veličinu carstva koje je nekada vladalo ovom dolinom. Posebno privlačan je “zamršeni mozaik” na kraju kompleksa, kao i dobro očuvan deo onoga što se pretpostavlja da su stambene prostorije. Ako putujete automobilom, pronaći ćete nov asfaltirani put koji se vijuga niz padinu direktno do arheološkog kompleksa.

ALI -PAŠIN MOST
Skriven na duboko isklesanim padinama iza Đirokastre leži most Ali-paše, ostatak nekada veličanstvenog sistema vodovoda koji je predložio sam Ali-paša. Ovo malo posećeno mesto je odlično za beg iz grada. Od glavne ,,čaršije” je udaljen 45 minuta hoda uzbrdo krivudavim starim gradskim ulicama. Da biste se vratili, postoji alternativni put koji vodi preko reke ispod mosta i vijuga nizbrdo prema južnoj ivici starog grada.

Mnoge kuće u Đirokastri imaju karakterističan lokalni stil zbog koga je grad stekao naziv „kamenog grada“, jer većina starih kuća ima krovove prekrivene kamenim pločama. Zbog važnosti Đirokastre u komunističkom režimu, njen gradski centar je sačuvan od drastičnog menjanja i rušenja koji su pogodili druge gradove u Albaniji, ali njegovo obeležje kao „grada muzeja“, nažalost, nije u potpunosti sačuvalo stari grad.

Đirokastra_Albanija_Balkan_travel
Veličanstven pogled sa citadele

Citadela dominira gradom i nadgleda strateški važan put duž rečne doline. Otvorena je za posetioce i u njoj se nalazi vojni muzej u kome se nalazi zaplenjeno oružje i predmeti iz doba komunističkog otpora protiv nemačke okupacije.
Đirokastra ima i stari bazar koji je originalno izgrađen u 17. veku, ali je u 19. veku posle požara. Svakako je mesto vredno obilaska, neka vam bude na listi prioriteta ukoliko se nađete u Albaniji.

Tamara Roksandić,
Fotografije: wikimedia commons

 

 

 

 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button