Gastro kutak

BOSANSKI LONAC MOME KAPORA

Pisac i slikar u čijim vanvremenskim delima svaki čovek može da pronađe deo svog sna, imao je moć da od običnog ručka napravi gozbu – u svakom smislu te reči. Srećnici koje je pozivao na svoju slavu, Svetog Jovana, danima su prepričavali kakvim ih je sve đakonijama i neverovatnim pričama ovaj divni umetnik gostio. Znajući da je najukusnije jelo koje se sprema sa ljubavlju, Momo je neke od svojih recepata – spremljenih upravo sa tim tajnim sastojkom, nesebično podelio sa nama. Jedno od njih je čuveni bosanski lonac, al’ na njegov način.

Sastojci:  po 250 g jagnjetine, svinjetine, govedine, krompira i crnog luka, 4 glavice belog luka, 1/2 glavice kupusa,  4 babure,  2 ljute paprika, 5 šargarepa, 1 beli koren i 2 veze peršuna, 3 kašike aleve paprika, 10 zrna bibera, ½ l kuvanog paradajza,  2 dl belog vina, so

Priprema: Uzeti poveći zembilj, najbolje onaj što ima točkiće, i uzdišući otići na pijacu. Pre kupovanja namirnica, s nogu popiti lozovaču s pijačnim dangubama, a zatim ubediti mesara da niste cicija, ali da su vam za bosanski lonac potrebne tri vrste mesa, tačno po četvrt kilograma. Budući da bosanski lonac potiče još iz onih davnih vremena kad savremeni dodaci jelima nisu bili pronađeni, jedini začin za njega jeste ljubav domaćice prema bližnjima, dodatak jelima koji nigde ne može da se kupi. Meso isecite na krupnije komade, svu zelen očistite i isecite na tanke kolutove, a crni luk na krupnija rebarca. Beli luk očistite od ljuske, kupus operite i isecite krupnije, sve to složite u oveći lonac, najbolje zemljani, i nalijte vodom da ogrezne. Pri vrhu lonac mora da bude prazan bar šest do sedam centimetara, zbog kuvanja. Dodajte kuvani paradajz, čašu belog vina (ostatak do litra slobodno popijte dok kuvate) i so. Prema otvoru lonca, odsecite dva tabaka pergament papira, pokrijte lonac njime i čvrsto uvežite kanapom. Stavite ga zatim na vatru da se što je u njemu istiha kuva oko četiri sata. Za vreme kuvanja lonac nikako ne otvarati! Od pribora za jelo, pored dubokih tanjira, servirajte samo kašike. Vino, naravno, belo, dobro ohlađeno, reskog bukea. Konverzacija za vreme ručka: vicevi o Muji, Hasi i Fati, koji ne smeju da pređu u vulgarnost. Uz ovo kao desert ide dobro ohlađena lubenica, po mogućstvu iz sela Sakule, a u Banatu. Posle ručka ponudite gostima kauč, divan ili otoman u hladovitim sobama, da malo odspavaju, jer “svako jelo kune telo, što ne legne da se slegne”.

Fotografija: Igor Pavićević

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button