Zanimljivosti

Virtuelne ture kroz Muzej Krajine

Da li ste znali da su prvi muzeji kompleksnog tipa u Srbiji otvoreni su u Nišu i Negotinu ako ne računamo Vojvodinu i Beograd?

Muzej Krajine osnovan je davne 1934. godine, a sama ideja o osnivanju ovakve ustanove rodila se prilikom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Timočke Krajine od Turaka. Tim povodom, 21. septembra 1933. godine, priređena je izložba, pod nazivom Starine Krajine, nakon čega su  inicijativu za osnivanje muzeja i muzejskog društva preuzeli Milan J. Radojević, školski nadzornik u penziji, Svetislav Stefanović, bankarski činovnik i Stojan Mladenović, profesor Učiteljske škole. Za osam decenija postojanja Muzej je u nekoliko navrata menjao ime, a danas nosi naziv Muzej Krajine.

Od trenutka osnivanja započinje kontinuirana organizovana briga o spomenicima kulture u Negotinskoj Krajini. Kroz arheološko, etnološko, istorijsko i druga odeljenja, Muzej Krajine ostvaruje osnovnu delatnost – sakupljanje, čuvanje i prezentacija pokretnih kulturnih dobara. Muzejski fond danas poseduje preko 15.000 predmeta. Muzej Krajine je muzej kompleksnog tipa u čiji sastav ulaze centralna zgrada sa arheološkom, etnološkom, istorijskom i umetničkom postavkom, Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca i Muzej Hajduk Veljka. Pored ovih objekata u gradu, Muzej Krajine se stara i o Rodnoj kući Momčila Rankovića u Rajcu i arheološkom nalazištu Vrelo – Šarkamen.

https://muzejkrajine.org.rs/

Posetioci Muzeja Krajina mogu pratiti istorijski razvitak grada preko izloženih eksponata. Pri formiranju stalne postavke, stručnjaci su pokušali da što kompletnije prikažu istoriju razvitka Negotina od davne prošlosti do kraja 20.  veka.

Želeći da idu u korak sa savremenim načinima prezentacije, Muzej Krajine u Negotinu je prošle godine uradio virtuelnu digitalnu prezentaciju kulturnog nasleđa Negotinske krajine. Ove godine se aktivnosti na tom polju nastavljaju, zahvaljujući sredstvima projekta ,,EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji finansiraju EU i nemačka Vlada, a sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine.

Novi projekat Muzeja, čija je realizacija u toku, ima naziv ,,Audio guide – The story of The Кrajina Museum and virtual presentation of the cultural heritage of the Negotin region’’.

,,Projektom će Muzej Кrajine dobiti audio-vodiče na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku; zatim, mobilnu aplikaciju za android i iOS, kao i digitalne prezentacije koje će biti implementirane u interaktivne monitore raspoređene u sva tri objekta Muzeja Кrajine: centralnoj zgradi Muzeja, Rodnoj kući Stevana Mokranjca i Muzeju Hajduk Veljka’’, kažu u negotinskom Muzeju, a prenosi Danas.

Krajem prošle godine je, zahvaljujući projektu „Virtuelna kulturna baština Negotinske Кrajine“ koji je Muzej Krajine realizovao sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, omogućeno virtuelno putovanje kroz svet kulturne baštine i turističkih atrakcija ove opštine. Virtuelnim turama su predstavljene stalne postavke u zgradi Muzeja, Rodnoj kući Stevana Mokranjca i u Muzeju Hajduk Veljka. Pored stalnih postavki, uz pomoć modernih tehnologija možete obići i Crkvu Svete Trojice i Crkvu rođenja Presvete Bogorodice, manastire Bukovo, Vratna, Koroglaš, ali i Rajačke i Rogljevačke pimnice.

Fotografije: https://muzejkrajine.org.rs/

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button