Vesti

STREET ART BELGRADE

Jedinstvena postavka „Take III – Loving Street art Belgrade“ je prva virtuelna izložba grafita i ulične umetnosti Beograda.

Na platformi VR -All- Art publika širom sveta može videti dela 40 domaćih i stranih umetnika nastalih na ulicama prestonice. Svako ko poseduje računar ili laptop, moći će da pristupi izložbi putem veb stranice. Izložbu je moguće posmatrati i uz pomoć VR opreme. Cilj izložbe je da omogući nesvakidašnje umetničko iskustvo i iskoristi njenu dostupnost za predstavljanje ulične umetnosti Beograda što širem auditorijumu, doprinoseći tako potencijalno i poboljšanju turizma. Istoričarka umetnosti i autorka ove izložbe Ljiljana Radošević izjavila je da iako ništa ne može da zameni posmatranje i istraživanje grafita i ulične umetnosti u realnom prostoru, u poslednjoj deceniji, a posebno u 2020. godini je postalo očigledno da nove tehnologije daju dodatnu dimenziju ovoj oblasti umetnosti.

Radovi su razvrstani po kategorijama : stara škola grafita, saradnje više umetnika, karakteri, šabloni, nalepnice i murali. Ispod svakog dela je opisan kontekst u kome je ono nastalo, što nam pruža uvid u istorijat razvoja ulične umetnosti Beograda. Natpisi ispod dela su na engleskom jeziku, a postavku je moguće pratiti i uz pomoć audio snimka. Izložba je delo organizacije „Street Art Belgrade“, koja se već 20 godina bori za popularisanje grafita i ulične umetnosti kao ravnopravne umetničke forme.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button