Gde otići?Srbija

KUĆICA NA DRINI

Drvena kućica na steni usred Drine odoleva prirodi više od pola veka. Autentični simbol malog grada Bajina Bašta od čijeg snetra je udaljena oko dva kilometra odavno je i svetska atrakcija. O njoj su hvalospeve pisali “Nacionalna geografija” i “Dejli mejl”, a “Biznisinsajder” svrstao je u top 16 najčudnijih građevina na svetu.

Svakog jula na hiljade avanturista zastane pored nje

Legenda kaže da je Marko Kraljević, želeći da pređe na drugu obalu Drine a da mu konj Šarac ne skvasi noge, sa bajinobaštanskog vidikovca Crvena stena bacio ogroman kamen u centar reke. Baš na tom mestu, varljivog leta 1968. godine grupa mladića predvođena Milijom Mandićem napravila je skromno skrovište od sunca. Iste jeseni ćudljiva Drina ga je odnela ko zna gde. Tako je počelo višedecenijsko “nadmudrivanje” između zelene lepotice i čoveka, Drina je nekoliko puta rušila kućicu, a entuzijasti iz Bajine Bašte su je ponovo gradili.

Kad je decembra 1999, peti put zaredom, kućica nestala, na njenu obnovu se čekalo šest godina. Te 2005. na steni su izlivene dve betonske grede i tek onda je postavljen drveni objekat. Međutim, već sledeće godine, posle velike poplave, Drina je ponovo odnela građevinu. Ljudi su zasukali rukave i uspeli su da vrate autentični simbol grada. Od 2011. godine kućica odoleva reci i svakog jula, u vreme  Drinske regate, ispred nje se zaustavi na hiljade avanturista u čamcima i na splavovima. Ova prelepa građevina savršeno se uklopila u jednu od retkih netaknutih oaza prirode u regionu, pa ne čudi što privlači pažnju turista iz celoga sveta.

Fotografije: Pixaby, Facebook

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button