Vesti

TRI STVARI KOJE BI TREBALO POSETITI U DUBROVNIKU

Dubrovnik je sjajno mesto za odmor. Turisti iz celog sveta dolaze da se dive njegovoj lepoti. U nastavku teksta je lista mesta koje bi trebalo posetiti. 

STARDUN  

Stardun je glavna ulica Dubrovnika. To je šetalište, a ujedno i odlično mesto za okupljanje i kupovinu. Popločan je kamenom, a dekorisan sa dve fontane koje se nalaze na početku i kraju promenade, kao I sa dva zvonika. Stardun je 1667.Godine bio pogođen strašnim zemljotresom, ali ni rušenje mnogobrojnih građevina nije pokvarilo njegovu lepotu. Na kraju šetališta nalazi se trg Luza, na kome se mogu videti mnogi spomenici. Upravo se na ovom mestu održava festival u februaru,  doček Nove godine, kao i mnoge druge proslave. 

BRDO SRĐ 

Naziv je dobio po prvom zaštitniku Dubrovnika –Svetom Srđu. Nalazi se na 415 metara nadmorske visine, sa severne strane grada. Posle Napoleonovog osvajanja, ovde je počela da se gradi tvrđava Imperija. Svrha ovog brda je da štiti grad. Najbolji, očaravajući pogled na Dubrovnik prostire se sa ovog brda. Mnogi svetski fotografi pronalaze inspiraciju baš na ovom mestu. 

GRADSKA TVRĐAVA 

Mesto koje je vredno obići je svakako i gradski bedem, na kojem se nalazi gradska tvrđava. Bedem je sačinjen od nekoliko kula, a to su Minćeta, Bokar, Sv. Ivan, Lovrenac, kao i Revelin. Interesantno je da se oko njih nalaze kuće iz kojih neretko pozdravljaju starosedeoci. Oni su veoma ljubazni i druželjubivi, kao i u celom Dubrovniku. U podnožju kule nalazi se akvarijum. Ovaj kompleks, takođe uključuje i Pomorski muzej, za sve ljubitelje nautike. 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button