Blog

UVAC – MESTO POVRATKA SEBI

Kada sam prvi put videla fotografije Uvca, moje oduševljenje je bilo toliko da nisam verovala da se to fascinantno mesto uopšte nalazi na planeti Zemlji. Naročito ne na nekoliko sati vožnje od Beograda. Ipak, trebalo je nekoliko godina da se sklope neke okolnosti i da se uputim do meandara reke Uvac i ponovo im se vratim uskoro, uvek sa željom da tamo ostanem, zauvek.
Veliki broj mojih prijatelja iz svih krajeva sveta je na sličan način kao i ja ranije reagovao na moje fotografije sa Uvca, ali ono što nijedna fotografija ne može u potpunosti da dočara, jeste osećaj mira i povezanosti sa prirodom, sa izvorom koji se nalazi negde duboko u nama. U skladu sa tim i jedno od najposećenijih, nadasve posebnih mesta jeste vidikovac koji nosi ime Molitva. I baš na tom mestu sa kojeg može da se sagleda sva lepota, snaga i stvaralačka moć prirode, kao u ogledalu možete da sagledate i unutrašnju lepotu u sebi i povežete sa svojom dušom.
Planinska reka Uvac, dužine 120 kilometara je najveća pritoka reke Lim i njen veliki hidroenergetski potencijal je uptrebljen za formiranje tri brane i tri veštačka jezera, dok je deo kanjona reke Uvac još 1971. godine proglašen za Specijalni rezervat prirode. Reka Uvac se vijugavo probija kroz krečnjačke stene, formirajući očaravajuće meandre poput lavirinta i u velikom delu svog toka ima karakterističnu zelenu boju. Obalu krase šume omorike i breze kao i brojni proplanci i livade, a boje i mekoća kojom odišu, prosto mame da se opružite i usmerite pogled ka nebu i pahuljastim oblacima…
Definitivno jedno od najlepših mesta u Srbiji, na jugozapadu zemlje, između planina Javor i Zlatar, meandri reke Uvac dom su i utočište, ali i kraljevstvo veličanstvene ptice, Beloglavog supa koji je i simbol kanjona reke Uvac. Ova endemična vrsta – lešinar koji se hrani samo mesom uginulih životinja – ima izuzetno važno mesto u lancu ishrane i održavanju prirodne ravnoteže ekosistema. Pre dvadesetak godina je pretila opasnost da izumre, ali zahvaljujući Fondu za zaštitu beloglavog supa, broj se sa sedam povećao na oko 300 primeraka – koliko se procenjuje da sada nastanjuje područuje kanjona.
Zanimljivo je da ovaj „nebeski kralj“ čiji raspon krila doseže i do tri metra, ima samo jednog partnera za ceo život i čak i ako se desi da jedno ranije ugine, drugo ostaje samo do uginuća. Ženke legu samo jedno jaje godišnje i oba partnera se ravnopravno brinu o mladunčetu. Mnoge lekcije o posvećenosti, privrženosti i ravnopravnosti kao o životnim vrednostima bi se mogle naučiti od ove veličanstvene ptice. Upravo zato je i ptić po imenu Srećko postao maskota Olimpijskog tima Srbije, sa željom da njegova istrajnost, snaga i brzina inspirišu i ohrabre naše olimpijce. Pored beloglavog supa, Uvac je stanište za još 100 vrsta ptica kao što su suri orao, planinski puzgavac, vodomar i druge.
Kada se Beloglavi supovi pojave i prekriju deo neba iznad kanjona Uvca, ne možete da spustite pogled od oduševljenja i imate želju da zapamtite i zabeležite svaki pokret krila. Imala sam tu sreću da se pojedini veličanstveni primerci nađu u fokusu objektiva mog fotoaparata, a osećaj kao da su nam se susreli pogledi je nešto što je ostavilo najupečatljiviji utisak.
Poseban doživljaj koji bukvalno ostavlja bez daha i reči, jeste kada se nađete na samoj reci, bilo da ste u brodiću ili čamcu, da plovite, plutate ili veslate sami u kajaku. To iskustvo nikako ne treba propustiti jer se beleži u genetski kod, a slike, zvuci i osećaji u potpunosti oplemene život. Taj osećaj povezanosti, jedinstva sa svim što vas okružuje možete doživeti samo u ovako čistoj, netaktutoj prirodi. Aktiviraju se sva čula i upijate svaki trenutak ove neprocenjive lepote, potpuno prisutni i sa punim fokusom na ono što doživljavate.
Ploveći rekom otvara vam se jedinstvena prilika da otkrijete tajne koje je Uvac dugo čuvao, a to je pećinski sistem od oko šest kilometara koji su vrsni speleolozi otkrili, a najveća u njemu je Ledena pećina, u kojoj je temperatura konstantna tokom godine +8°C. Krase je fantastične dvorane i hodnici prepuni pećinskog nakita kojim se na svakom koraku oduševite usmeravajući snop svetla svoje lampe koračajući kroz potpuni mrak. Izuzetno poučno iskustvo, a i dobra prilika da se ako posećujete Uvac leti malo rashladite i osvežite.
Kanjon reke Uvac je destinacija na kojoj će svako pronaći ono što mu je potrebno – odmor, inspiraciju, motivaciju, zabavu, razonodu, rekreaciju, avanturu, izazov i na kojoj će istraživati, umetnički se izražavati, baviti se sportom, opuštati, uživati, ali pre svega i najviše od svega – vratiti se Sebi.

Tekst i fotografije: Jelena Jović
Slobodni putopisac i fotograf
Facebook: JJ Travel
Instagram: #jjtravelblog
Blog: www.jjtravelblog.rs

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button