Srbija

BELJANICA – NAJVEĆA KRAŠKA PLANINA KRIJE NETAKNUTU PRIRODU

Iako se smatra da je među kraškim planinama ona najveća, čini se ipak da je planina Beljanica nepravedno zapostavljena. Širina ove planine je u proseku oko 12 kilometara, dok se proteže dužinom od oko 25 km. Najviši planinski vrh se nalazi na nadmorskoj visini od 1.139 metara.

Žagubičko vrelo

Providnost vode je između 4 i 10 metara

U južnom delu Žagubice, na oko kilometar udaljeno od centra se nalazi vrelo reke Mlave ili Žagubičko vrelo. Smešteno je u samom podnožju planine Beljanica. Boja koju ćete videti ako posetite Žagubičko vrelo će vas svakako sigurno ostaviti bez daha. Providnost vode je do čak 10 metara, a prosečna temperatura je između 9 i 11 stepeni.

Samim tim što na vrelo Mlave vrlo neprimetno voda izbija na površinu, to se ona izuzetno retko muti, pa ne čudi što joj je providnost između 4 i 10 metara.

Bogatstvo vodama na Beljanici

Iako postoje mnogobrojni podzemni vodotokovi, Beljanica je planina koji se može pohvaliti i brojnim površinskim vodotokovima. Ovde postoji dosta ponornica. I baš zbog celokupnog predela, vode na ovoj planini se smatraju izuzetno čistim. Čak je u određenim delovima moguće i piti direktno iz same reke ili potoka.

Pored ostalih znamenitosti, na području Beljanice se nalazi i Resavska pećina, ali i mnogobrojne pećine koje nisu naročito dobro istražene. Jedna od njih je i pećina nazvana Velika Atula, koja se nalazi u krečnjačkom grebenu ove planine i duga je oko 560 m. Iz tog razloga se ova pećina smatra najvećom u tom području.

Treba pomenuti i takozvanu Vlašku pećinu, kao i Pionirsku, te pećinu nazvanu Ivkov ponor i mnoge druge, kojima Beljanica obiluje.

Zanimljiv je i podatak da najveća pećina na području Beljanice, Velika Atula još uvek nije do kraja istražena. Međutim, u onom delu koji su stručnjaci istraživali je pronađena posebna vrsta stonoga, koje nemaju pigment i koje su sada još nepoznata vrsta.

Inače se pretpostavlja da je ova planina dobila naziv po belini, koja je specifična za njen vrh.

Veliki buk ili vodopad Lisine je najposećeniji vodopad u Srbiji

A pored svih pomenutih atrakcija, Beljanica se može pohvaliti i vodopadom Lisine ili Veliki buk, kao i rečicom Vrelo ili Godina, koja je duga tačno 365 m i na kojoj se ovaj vodopad i nalazi.

T.R.

Fotografije: wikimedia commons

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button