Biznis

ZAŠTO JE BEOGRAD OMILJENA DESTINACIJA ZA KONGRESNI TURIZAM?

Naša prestonica spada među najperspektivnije gradove za kongresni turizam, pa se sve češće nalazi na top listama najboljih kongresnih gradova Evrope. Obzirom na to da se sve grane turizma u Beogradu razvijaju izuzetno brzo, ne čudi što je i kongresni turizam krenuo da napreduje munjevitom brzinom.

Već se zna da je Beograd fantastičan grad po mnogim aspektima, ali šta je to što ga čini odličnom destinacijom za kongresni turizam?

Izgradnja ugostiteljskih objekata u Beogradu već godinama se kreće uzlaznom putanjom, što je samo neka od posledica uvećanja zainteresovanosti turista iz svih krajeva sveta za posetu prestonice Srbije.Prateći svetske trendove, većina ugostiteljskih objekata u Beogradu projektovala se tako da ima barem jednu kongresnu salu. Puno je i onih hotela i rizorta u Beogradukoji imaju po više kongresnih sala, i to sa izvanrednim kapacitetima – kako soba, tako i mesta u sali.

Ovako turisti imaju ogroman izbor mesta za organizovanje kongresa i konferencija u Beogradu, što je važna odlika grada kada je reč o destinacijama koje se preporučuju za kongresni turizam.

Sem hotelskih kongresnih i konferencijskih sala, u Beogradu postoje i kongresni centri, čija je glavna svrha upravo pružanje prostora za organizovanje velikih kongresa, poslovnih i kulturnih događaja.

Najpoznatiji, a i najveći, kongresni centar u Beogradu je definitivno Sava centar, na Novom Beogradu. Ovo kultno beogradski mesto ima veliku dvoranu kapaciteta od 4.000 mesta, ali i 15 drugih konferencijskih sala različite veličine i kapaciteta. U okolini Sava centra smešteno je nekoliko popularnih beogradskih hotela – Hotel InterContinental i Hyatt Regency.

Beogradski sajam je još jedan kompleks, koji nudi odličan prostor za kongresne turiste u Beogradu. Sastoji se od 14 hala otvorenog izložbenog prostora i pratećih objekata. Prostire se na ogromnoj površini. Sajam je član velikog broja sajamskih i turističkih asocijacija.

Kombank arena je multifunkcionalni prostor velikih kapaciteta, koji se kreće u rasponu od 18.000 do 23.000 mesta za publiku, zavisno od potrebe. U njoj postoji i centar za održavanje konferencija, VIP sektori koji se sastoje od 70 luksuznih loža, kao i moderni pres centrar.

Geografska lokacija još jedan je adut Beograda kao destinacije zakongresni turizam. S obzirom na to da se Srbija nalazi na centralnom delu Balkanskog poluostrva, na raskrsnici puteva Istočne i Zapadne Evrope, a Beograd, kao njena metropola, leži na ušću Dunava i Save, zaista se može reći da je beli grad smešten na vrhunskoj geografskoj lokaciji.

Glavni grad Srbije je zato pogodan za organizaciju internacionalnih kongresa, a prilaz gradu sa svih strana prilično je jednostavan i uglavnom dobro uređen. Iako geografski pripada jugoistočnoj Evropi, grad je dovoljno blizu zapadnom delu Evrope, odakle, sem iz regiona, dolazi najveći broj kongresnih turista.

Kada se odličnim smeštajnim kapacitetima, uz vrhuski osmišljenje kongresne sale i odličnu geografsku lokaciju, dodaju i drugi beogradski aduti u vidu mnoštva najzanimljivijih sadržaja – rezultat je savršen grad za kongresni turizam.

Kongresni turizam u Beogradu ne podrazumeva samo vreme provedeno u konferencijskim i kongresnim salama, jer turisti uvek iskoriste slobodno vreme da upoznaju grad u kome se nalaze.

Obilazak i upoznavanje znamenitosti Beograda omiljena je aktivnost kongresnih turista, a grad ih nikad ne ostavi ravnodušnim. Najpopularnije znamenitosti u Beogradu su: Kalemegdanska tvrđava i Knez Mihailova, kao i Trg Republike, Hram Svetog Save, Skadarlija, Muzej Nikole Tesle, Avalski toranj, Gardoš, kao i mnogi drugi muzeji, konaci, izložbeni prostori, ali i znamenite istorijske građevine.

Beograd je omiljena destinacija turista i zbog velikog broja kulturnih i zabavnih događaja, koji se u njemu konstantno održavaju. Od muzičkih festivala, preko ogromnog broja umetničkih izložbi, kao i nezaboravne, svetski poznate noćne zabave – Beograd zaista ima sve!

Sudeći po svim adutima naše prestonice, nema sumnje da se Beograd zasluženo smatra omiljenom destinacijom kongresnih turista, a njegov put na top listama sigurno će se u godinama pred nama kretati uzlaznom putanjom!

 

T.R.
Fotografije: pixabay

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button