Gde otići?

LUKSUZNO KAMPOVANJE- GLAMPING

Malo ko će ovu godinu pamtiti po lepim trenucima, godina svetske pandemije je uzdrmala svakog od nas, kao i privrede svih država. Turizam je jedna od najteže pogođenih privrednih grana. Retki su ljudi koji su uspeli u 2020. godini da otputuju na odmor, ali ono što možemo je svakako da zimujemo i letujemo u našoj zemlji koja obiluje mnoštvom prelepih mesta, pejzaža I kulturnih znamenitosti.

Da li ste čuli za izraz “glamping”? Glamurozno kampovanje koje je zapravo savršen spoj luksuza i uživanja u prirodi. U Srbiji još nije zaživelo kako treba, postoji nekoliko mesta na kojima ćete uživati u čarima cvrkuta ptica, zvezdanom nebu i mirisu šume, ali uz toalet, krevet i sve ono što vam treba za svakodnevni odmor.

Ovakav vid turističkog putovanja idealan je za ljude koji vole prirodu, ali nisu oduševljeni održavanjem lične higijene na otvorenom. Glampovanje balansira između kampovanja i hotelskog smeštaja, zato je sve atraktivnije širom sveta pa tako i u našoj državi.
Prva zemlja na Balkanu u kojoj je zaživelo luksuzno kampovanje je Slovenija. U ovoj zemlji danas postoji oko 60 ponuda za ovu turističku granu, a među njima je i pet luksuznih destinacija koje predstavljaju prave luksuzne glamping rizorte. Prvi takav kompleks sa luksuznim sadržajima predstavio je “Garden Village resort” na Bledu, koji se našao i među top 10 glampinga u svetu.

Iako vam ovaj termin zvuči nepoznato, iako se smatra da je ideja luksuznog kampovanja nastala u prethodnih nekoliko godina, ovaj koncept postoji još od 15, 16-og veka, kada su evropski i otomanski vladari sticajem okolnosti spavali van dvoraca, pa su za te diplomatske posete za njih bili pripremani skupoceni šatori.
Ovo je aktivnost koja čuva okolinu. Za razliku od izgradnje čak i manjih hotela, koji troše mnogo energije prilikom konstrukcije, smeštaj u glamp šatorima ili kućama se pretežno oslanja na elemente iz prirode. Kompozitni toaleti, solarni paneli i samoodržive bašte su samo neki od primera.

Naizgled obični šatori, kućiće ili bungalovi obično imaju krevete, struju, kupatila sa kadom ili tuš kabinom, potpuno opremljene kuhinje. Iako je glampovanje zamišljeno u suštini kao prototip kampovanja gde spremate jela na vatri, još jedna prednost ovakve vrste turističkog putovanja je što možete biti sigurni da će negde u vašoj blizini biti sve što vam je potrebno- prodavnice, restorani.
U Srbiji je pre tri godine postavljen prvi glamping šator na Mokroj Gori. Svakako nismo ni blizu evropskim zemljama I bliskoj nam Sloveniji, ali u našoj državi se i u ovo kratko vreme pojavilo se nekoliko mesta na kojima je zastupljen ovakav vid relaksacije.

“Kamp Bezdan” nadomak Sombora je predstavnik glamp sistema u našoj zemlji. Ispunjava sve uslove: šatori su dovoljno odvojeni jedni od drugih kako bi se stekao utisak pravog kampovanja a opet dovoljno blizu restoranu I pratećim objektima. Uz to, nudi nezaboravnu vožnju kanuima.
Drugo popularno kamp nasleje je nedaleko od Novog Sada i Beograda, sa pogledom na Dunav. “Jandala” imanje se uglavnom iznajmljuje u celosti za seminare, tim bildinge ili neka veća okupljanja, ali postoji mogućnost I pojedinačnog dolaska. Pored drvenih kućica za smeštaj na samom vrhu imanja smešteno je šest šatora, svaki sa po dva odvojena ležaja, stočićima, drvenim podom i strujom.


Poslednjih godina se u svetu pojavila i varijanta smeštaja u pećinama, podmornicama, rekonstruisanim starim avionima, vozovima i automobilima, pa je pitanje dana kad će i te, pomalo ekstremne varijante glampovanja, stići u naše krajeve.

Tamara Roksandić
Fotografije: wikimedia commons

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button