Gde otići?Zanimljivosti

MRAČNA STRANA DUBROVNIKA

Decenijama unazad je najposećenije turističko mesto na Balkanu zbog svih lepota koje pruža ovaj dalmatinski stari grad. Od skoro u bogatu turističku ponudu uvrstio je I obilazak lokacija na kojima je snimana najpopularnija serija “Game of Thrones”.
I dok turisti posećuju već ustaljenu trasu lokaliteta i znamenitosti Dubrovnika, lokalno građanstvo, ali i mali broj gostiju se odlučuju da istražuju grad iz drugog ugla kako bi upoznali istoriju na zanimljiviji i originalniji način nego što je to uobičajeno.

Ako se nađete u Dubrovniku i želite da ga iskusite na drugačiji način, sigurno ćete se opredeliti za turu “Haunted Dubrovnik”, čiji je idejni tvorac Marija Milovac, turistički vodič. Ona svoje turiste dočekuje u predvečerje ogrnuta crnim plaštom sa fenjerom u ruci kako bi dodatno približila temu o kojoj priča.
Obilazak obuhvata šetnju kroz čuveno gradsko groblje – Boninovo, kojim vladaju duhovi znamenitih i onih manje poznatih građana Dubrovnika, od kojih je svaki vezan za neku zanimljivu priču.
Širi centar grada poznat je po vilama straijim od 500 godina, crkvama i kapelama koje među meštanima važe za uklete ili se vezuju za neku od lokalnih legendi i uteruju strah u kosti. Neizostavna je i čuvena legenda o prokletstvu ostrva Lokrum, koje nije sastavni deo maršurte, već se o njemu priča prilikom posete parku Gradac, odakle se ono najbolje i vidi.

Tokom devedesetominutne šetnje obilaze se dvorac Skočibuh, bivša bolnica I dvorac Pucić, nekadašnji samostan Svete Klare. Ovo su sve mesta izvan zidina grada jer je u prošlosti bio običaj da se sve ono najružnije, kao što je strelište na Gracu drži izvan centra. Sve su to mesta koja ispredaju mračne priče o duhovima, misterijama i repovima prošlosti.
Tura se odvija u večernjim satima, kad misteriozni gradski vrtovi tonu u tamu i bude maštu posmatrača. Za ulazak u neke od njih potrebno je malo hrabrosti, ali kretanje u grupi koja prati samo svetlost fenjera svaki strah pretvori u iščekivanje.
Od ove godine, zbog svetske pandemije i nemogućnosti okupljanja u grupe, “Ukleti Dubrovnik” može da se obiđe onlajn putem aplikacije “Zoom”.

Dubrovnik je ovako ili onako kroz vekove povezan sa masonskim ložama, zaverama i intrigama koje su uticale na političke odnose u svetu, a sve je to ostalo zapisano u njegovim kamenim zidovima, prašnjavim knjigama koje ćete mnogo bolje upoznati ukoliko se upustite u ovu zanimljivu pustolovinu.

Tamara Roksandić
Fotografije: PIXABAY

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button