Srbija

MISTIČNA PEĆINA KOJA U ZIDOVIMA KRIJE LJUDSKA LICA

Na Pešterskom polju, u neposrednoj blizini Sjenice i kanjona reke Uvac se nalazi Ušački potok. Baš tu je i jedna od najdužih pećina na teritoriji cele Srbije.

Dužina pećinskih hodnika je 6.185 metara, a za sada je prohodno 2.110 metara. Ušački pećinski sistem ima dva nivoa, odnosno dve pećine i to Ušačku i Ledenu pećinu. Tu je i jedna jama, nazvana Bezdana, u koju se može ući na kraju doline nazvane Miletin Do. Takođe, ovde postoje i dva ulaza. Jedan se nalazi baš u koritu reke Uvac, a drugi u ataru sela Gornje Lopiže.

Ušačka_pećina_Balkan_travel

Onako kako to samo priroda može i ume, tako se i ovde poigrala. Ne samo meštani, nego su i mnogi stručnjaci smatrali da osim Ušačke pećine, postoji još jedna, koju su nazvali Ledena. I niko od njih tada nije znao da je priroda umešala svoje prste i povezala dve pećine i jamu.

Celokupan pećinski sistem je dug više od 6,2 kilometra. Karakterišu ga hodnici i kanali, ali i dvorane i brojni pećinski ukrasi.

Treba pomenuti svakako i jamu, u kojoj se nalaze dva kanala. Kroz jedan od njih se stiže direktno do Velike dvorane. Dno same jame je prilično usko i do njega se stiže kroz vertikalni  kanal, koji je dug oko 40 metara. Dalje od Velike dvorane se nalazi još jedan kanal pod nagibom, koji je povezan sa glavnim prolazom kroz celu pećinu.

Ušačka_pećina_Balkan_travel

Oko 2,5 kilometara je duga Ledena pećina, a prohodno je oko 800 metara. Znatiželjnici joj mogu prići samo čamcem, a smatra se jednom od atrakcija celokupnog Rezervata prirode Uvac, kao i Sjeničkog jezera i celog tog kraja naše zemlje. 

Izuzetno bogat, ali i neobičan pećinski nakit je jedna od karakteristika ovog pećinskog sistema. Ipak, posetiocima je najzanimljiviji završetak obilaska, u delu pod nazivom Klisura. Upravo u tom delu Ušačke pećine se i nalaze najimpresivniji stalaktiti i stalagmiti. A u tom delu pećinski sistem ima i najvišu visinu, dok se istovremeno smatra i da je njegova širina baš tu i najmanja.

Ušačka_pećina_Balkan_travel

Međutim, to nije sve po čemu je ova pećina poznata.U jednom delu pećine priroda se lepo poigrala. Zahvaljujući igri svetlosti i senke, mnogim posetiocima se čini da na određenom delu pećine primećuju i ljudske likove.

T.R.

Fotografije: wikimedia commons

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button