Banjski turizamGde otići?

KRALJEVSKA BANJA- JEDNA OD NAJSTARIJIH U SRBIJI

Zna se koja banja u Srbiji nosi epitet “kraljice banja”, ali da li ste znali da u našoj zemlji postoji i banjsko lečilište koje se zove “Kraljevska banja”?

Reč je o Ribarskoj banji koju su rado posećivali članovi obe srpske dinastije. Srpski knez Miloš Obrenović prvi je poželeo da utvrdi lekovitost banjske vode i po njegovoj naredbi ona je 1834. godine poslata na analizu u Beč. Upravo ta godina se najčešće navodi kao godina početka razvoja ovog mesta kao banjskog lečilišta, a 1852. godine, posetio ga je i Aleksandar Karađorđević. On je i naredio izgradnju novog, u to vreme modernijeg kupatila. Samo dve godine kasnije, banja je dobila svog prvog doktora.
Ipak, ostalo je zabeleženo da ju je naročito voleo i cenio lekovitost njenih voda kralj Petar Prvi Karađorđević, koji je u njoj vrlo često boravio. Čak je i 25. avgusta 1913. godine, baš u Ribarskoj banji potpisao Deklaraciju o povratku Kosova i Metohije matici Srbiji. On se smatra i glavnim “krivcem” za naglu izgradnju objekata u Ribarskoj banji i njen potonji razvoj kao lečilišnog centra.

Sa čak šest termalnih izvora predstavlja jedno od najpoznatijih klimatskih lečilišta. Od Beograda je udaljena nešto manje od 300 kilometara, od Kruševca tridesetak. Sam položaj svrstava je u red, takozvanih, vazdušnih banja, jer je smeštena podno čuvene planine Jastrebac (tačnije na njenom masivu koji se zove Veliki Jastrebac), sa samo 280 stanovnika po poslednjem popisu.
Po mišljenju mnogih stručnjaka, lekovite termo mineralne vode koje u njoj izviru mogu da se porede sa vodama francuskih Pirineja, zbog čega je jedno od najboljih banjskih lečilišta u našoj zemlji.
Istorija Ribarske banje, kao i mnogih drugih koje se nalaze na području Srbije, seže u daleku prošlost. Pretpostavlja se da je lečenje u njoj počelo još u 4. veku, kada su ove prostore naseljavali Rimljani, mada postoje tvrdnje da se za lekovitost njenih voda znalo i ranije.
Naziv Ribarska banja potiče od ribara koji su na obližnjim izvorima pecali ribu izuzetnog kvaliteta, posebno pastrmku. Taj ulov se, mahom, slao kuvarima na dvoru velikog srpskog kneza Lazara.
Prvo kupatilo je, po nekim istorijskim istraživanjima, napravljeno u doba Carice Milice koja je baš u njemu negovala svoju lepotu.

banjski_turizam_Balkan_travel
Čuveni turski hamam

U vreme vladavine Turaka, banja je dobila hamam, odnosno, tursko kupatilo gde su dolazili samo najbogatiji.

Šta se leči u Ribarskoj banji?

Posle operacije na kostima ili stanja nakon koštanih preloma, doktori će najčešće preporučiti Ribarsku banju kao idealno mesto za oporavak. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju tretiraju se skoro sva koštana oboljenja, sva tri oblika reumatizma, deformacije kičmenog stuba, povrede zglobova, hemiplegije, hemipareze…
S obzirom na to da se banja nalazi na nadmorskoj visini od 540 metara, okružena gustim šumama, prijatne subplaninske klime i svežeg vazduha, preporučuje se i nekim pacijentima sa lakšim plućnim problemima.

Termalni izvori, bazeni i kade

banjski_turizam_Balkan_travel
Termalni izvori dostižu temperaturu do 42 stepena

U banji se nalazi čak šest termalnih izvora sumporovite lekovite vode od kojih najtopliji dostiže temperature do neverovatnih 42 stepena Celzijusa, dok se u ostalim one kreću od 25 do 37 stepeni. Jedini izvor sa hladnijom vodom (oko 16 stepeni) koristi se za piće.
U samom centru za lečenje postoji jedan zatvoreni bazen i nekoliko kadi. Za sve posetioce u letnjim mesecima, dostupan je veliki bazen na otvorenom, a zabava za mališane je zagarantovana. Posetiocima su na raspolaganju i mnogobrojne velnes usluge: masaže, saune, parno kupatilo, slana soba, tretmani za lice i telo, teretane.

Od marta do septembra organizuju se razni bazari i manifestacije od kojih je najpoznatija Kulturno leto. Ribarska banja je savršen izbor i za sve ljubitelje folklora, performansa raznih umetnika i domaćih specijaliteta.

Tamara Roksandić
Fotografije: wikimedia commons

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button