Gastro kutakНекатегоризовано

Ovaj biftek je Gordona Remzija učinio slavnim, a možete ga spremiti kod kuće

Kada pričamo o britanskoj kuhinji, prvo na šta pomislimo je Beef Wellington. U pitanju je tradicionalno jelo koje predstavlja savršeni spoj sočnog junećeg bifteka i hrskavog lisnatog testa.

Neki istoričari veruju da je jelo nastalo u čast prvog vojvode od Velingtona Artura Velslija i njegove pobede u bitki kod Vaterloa 18. juna 1815. Vojvoda je svoju titulu dobio nakon što je pobedio Napoleona Bonapartu. Takav kultni lik bilo je potrebno ovekovečiti, pa su po njemu nazvali ovaj specijalitet. Sa druge strane postoje i oni koji kažu da nema dovoljno čvrstih dokaza za ovakve tvrdnje, te da je u pitanju tradicionalno francusko jelo koje je u Veliku Britaniju stiglo tokom ratova.

Danas je Beef Wellington jedno od omiljenih jela slavnog britanskog kuvara Gordona Remzija i vrlo ga često sprema i spominje u svojim emisijama. Remzijev recept i veština u pripremi ovog jela dovela je do toga da ono postane jedno od njegovih zaštitnih znakova.

Sastojci:

– 1 biftek od oko 400 grama

– 250 grama divljih pečuraka po izboru

– 1 grančica majčine dušice

– 2 kašičice senfa

– 250 grama lisnatog testa

– 4-6 listića pršute

– 1 žumance

– malo maslinovog ulja

– krupna morska so i sveže mleveni biber

Način pripreme:

  1. Biftek očistite od masnoće, zamotajte u trostruki sloj prozirne folije i ostavite da prenoći u frižideru kako bi se oblikovao.
  2. Nakon što odmotate biftek posolite ga i pobiberite, a potom zapecite jedan minut u tiganju sa svih strana na malo maslinovog ulja, dok se sve strane ne karamelizuju.
  3. Vruć biftek premažite senfom i pustite da se ohladi.
  4. Očišćene divlje pečurke sameljite u blenderu, a potom dodajte listiće majčine dušice, so i biber. Mešavinu pržite u tiganju dok ne dobijete gustinu paste (otprilike 10 minuta). Pastu sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
  5. Lisnato testo razvucite na providnu foliju tako da bude pravougaonog oblika i stavite ga u frižider da se ohladi.
  6. U međuvremenu, takođe na prozirnoj foliji posložite listiće pršute, premažite ih pastom od pečuraka i time obložite biftek. Obloženi biftek ostavite u frižideru da se ohladi oko 30 minuta.
  7. Nakon što su se testo i biftek ohladili, biftek položite na testo i zamotajte ga. Mešavinom žumanca i vode premažite preko vrha testa, koje ćete nakon toga nežno nožem zarezati.
  8. Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni na 15 do 20 minuta dok lisnato testo ne postane zlatno-žuto.
  9. Nakon što se ispeče ostavite ga da „odmori“ 10 minuta, a zatim ga isecite na kriške debljine 2,5 centimetara.

Prijatno!

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button