Vesti

POSETA MUZEJIMA IZ UDOBNOSTI DOMA

Često za posetu najpoznatijim muzejima čekamo više sati u redu, izdvajamo novac za ulaznice, teško se od gužve prilazim čuvenim umetničkim delima. Sada uz pomoć virtulenih tura jedan klik nas deli od razgledanja umetničkog bogatstva. Virtuelno razgledanje muzeja u uslovima pandemije postalo je izuzetno popularno.

Versajski dvorac

Versajski dvorac ponudio je više izložbi. “Luj XIV/Nikola Fuke: istorija ukusa” pruža novi pogled na te dve ličnosti. Iako se u istoriji uvek isticao sukob Luja XIV i njegovog ministra Fukea, njihove zajedničke umetničke vizije dokazuju da su imali izražen ukus u arhitekturi, unutrašnjem uređenju i pejzažnom uređenju vrta, a angažovali su najbolje umetnike svog vremena.

Izložba “Luj XIV, izgradnja političke slike” kroz više od 200 portreta i 750 gravura pokazuje da je ovaj apsolutni monarh kao niko znao kako da od umetnosti napravi instrument moći. Među izložbama je i “Moda u Versaju” koja i danas inspiriše kreatore. Upravo su 1780-ih, za vreme vladavine Luja XIV, počeli da se pojavljuju trendovi u ženskoj i muškoj modi.

Versaj nudi i izložbe iz gastronomije, kao i o nauci u tom dvorcu, a sve kako bi posetioci mogli da i u vreme pandemije korona virusa, uživaju u ovim vrednim kolekcijama.

 

Ermitaž, Sankt Peterburg

Državni Ermitaž jedan je od najvećih muzeja na svetu. Izložbe uključuju preko 3 miliona eksponata koji predstavljaju Antiku, Zapadnu Evropu, Bliski Istok, Rusiju i mnoge druge epohe, zemlje i regione. Njeno osnivanje datira iz 1764. godine, kada je Katarina Velika kupila veliku kolekciju slika zapadne Evrope. Muzej se sastoji od pet zgrada koje se nalaze u istorijskom centru Sankt Peterburga na nasipu Neve.

Zbirke muzeja rastu već dva i po veka, a sada obuhvataju 17.000 slika i 600.000 grafičkih dela, preko 12.000 skulptura i 300.000 zanatskih dela, 700.000 arheoloških i 1.000.000 numizmatičkih nalaza. U Državnoj pustinji možete videti remek-dela Leonarda da Vinčija, Rafaela, Ticijana, Rembrandta, Rubensa, Matisa i Pikasa. U muzeju se nalazi i najbolja svetska kolekcija holandskog baroka, francuske slike 19. i 20. veka, zapadnoevropska kolekcija dekorativne umetnosti, jedinstvena izložba zlata kosa i drevni grčki nakit.

 

Nacionalna galerija, London

National Gallery of Art je jedan od najboljih muzeja u Velikoj Britaniji, i preporuka je da ga svakako posetite i otkrijete kakva sve čuda krije u sebi, pa makar to bilo i virtuelnim razgledanjem. Nacionalna galerija u Londonu ima preko 2.300 slika različitih evropskih umetničkih trendova, od 13. do 20. veka.

 

Britanski muzej, London

British Museum je najstariji javni muzej na svetu, osnovan je 1753. godine. Nalazi u samom centru Londona. Sadrži  bogatu riznicu istorije od nastanka civilizacije do današnjih dana. U muzeju je izloženo više hiljada predmeta iz različitih perioda istorije: od praistorijskog doba do modernijih kolekcija koje su vezane za period industrijske revolucije. Muzej ima ukupno 94 galerije koje se protežu preko 4 kilometra.

 

Van Gog Muzej, Amsterdam

Van Gogov muzej ima izvrsnu kolekciju slika posvećenih čuvenom slikaru i jednom od najpoznatijih Holanđanina svih vremena. Stalna postavka ovog muzeja će vam omogućiti da pratite promene u razvojnom putu ovog slikara ili čak da uporedite slike Van Goga sa slikama njegovih savremenika. Van Gog kolekcija je organizovana u pet perioda: period rada u Holandiji, Paris, Arl, Sen Remi i Over sir Oaz.

Virtuelno je dostupno više od 4.000 radova kako Gogovih tako i drugih umetnika.

 

Metropolitenski muzej umetnosti, Njujork

Met, kako ga skraćeno zovu, predstavlja više od 5000 godina umetnosti iz celog sveta. Muzej živi na tri ikonična mesta u Njujorku – Met Fifth Avenue, Met Breuer i The Met Cloisters. Otkad je osnovan 1870. godine, Met je oduvek težio da bude više od riznice retkih i lepih predmeta. Svakodnevno umetnost oživljava u galerijama muzeja i kroz svoje izložbe i događaje otkrivajući i nove ideje i neočekivane veze kroz vreme i između kultura.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button