Gastro kutakLifestyle

DEZERT SULTANA

Orijentalna poslastica popularna je u našim krajevima i okolnim zemljama. Njena najvažnija karakteristika su slaganje tankih kora, ponekad i po 70 komada. Najpopularnije su one punjenje seckanim pistaćima, mlevenim orasima, bademima, lešnicima i suvim grožđem.

Gotovo svi narodi je svojataju, ali činjenica je da je to tradicionalni slatkiš Grka, Bugara, Armenaca, Jevreja, Arapa i Turaka. Prema pisanim dokazima iz palate Topkapi iz 1473. godine, baklava kakvu danas poznajemo postoji iz tog perioda.

Usta – majstor

Dezert sultana bio je namenjen samo najbogatijima, a veština pripremanja baklave bila je stvar prestiža. Učila se u specijalnim školama, i po 15 godina koliko je trebalo da student postane Usta-majstor, što je i najveća titula. Najteži deo je razvući kore toliko da se provide. Fil se pravi od svežih i probranih sastojaka, a gotova baklava se najčešće seče na kocke ili savija u trougliće i rolnice.

Vredan poklon

U Turskoj svaki važan događaj, od rođenja, mature, venčanja pa do sahrane, „prate“ kutije baklave. Najpoznatije i najskuplje su one punjenje pistaćima iz grada Gazijantep.

Izvor: putovanjaiturizam.com

 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button