Vesti

Vanvremensko slikarstvo dvojice Somboraca

Milan Konjović i Dragan Stojkov

Šezdesetogodišnjica „Likovne jeseni“ svečano je otvorena izložbom “Inicijative” autora Milana Konjovića i Dragana Stojkova 12. oktobra u 20 časova u Kući legata u Beogradu. Mnoge goste, među kojima su bile uvažene ličnosti iz sveta umetnosti, javnog zivota i biznisa, pozdravili su mr Danilo Vuksanović, ispred Matice srpske i Vesna Šašić Paštrović, direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić“. 

Ljubitelji umetnosti imace priliku da do 31. oktobra pogledaju izlozbu u Kuci legata u Knez Mihailovoj ulici uživaju u maestralnim delima dva umetnika. 

Retke su umetničke manifestacije koje su uspele da održe kontinuitet prvobitne ideje, i tako postanu tradicija ugrađena u nacionalni kulturni korpus, kao što je slučaj sa ovom somborskom. Prva  „Likovna jesen“ održana je 1961. godine i od tada, sa prekidima,  ali istim žarom i inicijativom, nastavlja do danas. Najzaslužniji za njeno postojanje su dva Somborca, dva slikara Milan Konjović, koji je sa grupom umetnika i pokrenuo, i Dragan Stojkov, koji je obnovio. Maestralni slikari, posve različitog likovnog izraza, imaju toliko zajedničkih osobina da ne čudi što mlađi – Stojkov, starijeg – Konjović, naziva umetničkim ocem.  

Oba su ostali dosledni prepoznatljivim umetničkim izrazima, a njihova autentičnost reflektuje uticaje novog realizma i ekspresionizma na likovnu scenu 20. veka. Dragan Stojkov je, među umetnicima svoje generacije, privukao pažnju slikama koje su okarakterisane kao foto-realizam pri čemu je razvio sopstvenu estetiku ovog pravca, bez premca na tadašnjoj umetničkoj sceni.  

Dragan Stojkov je rođen u Somboru. Prestižnu umetničku Akademiju bele arti u Veneciji u klasi Karmela Cotija završio je 1979. godine. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Novom Sadu 1971. i otad je imao više od 160 samostalnih i više od 300 grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu. Za svoje stvaralaštvo nagrađen je brojnim eminentnim priznanjima: Premija Zlatna diploma za slikarstvo na 5. Izložbi jugoslovenskog portreta i mnoge druge. O njegovom životu i delu priređeno je više izdanja, među njima monografija Miloša Jevtića “Uporište Dragana Stojkova” iz 2008. godine. Član je Udruženja umetnika Vojvodine od 1981.   

Pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu i informisanje, Kuća legata, Kulturni centar Laza Kostić i Galerija Milan Konjović. 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button