Gde otići?

ZNATE LI DA KAMPUJETE?

Kampovanje je najbolji način da doživite prirodu, ali i društvo. Neki kampuju na moru, drugi na planini, ali nevezano za odredište pročitajte vodič za kampovanje za apsolutne početnike.

Nasuprot uvreženom mišljenju, kampovanje nije sirotinjski izlet. Kamperi nisu nikakvi moderni nomadi koji nemaju novca da „uplate aranžman“ i da budu u all-inclusive hotelima. Dolaze iz raznih društvenih slojeva, raznih su zanimanja i sve ih spaja jedno – ljubav prema prirodi. Naše društvo godinama organizuje noćna planinarenja, a uslov svih uslova je – kampovanje na planini.

Kampovanje je svojevrstan osećaj slobode, što mnogi koji ga nikada nisu iskusili. Kampera ima raznih. Od neiskusnih, preko rekreativaca, pa do onih koji ne mogu da zamisle slobodno vreme bez kampovanja. Neki kampuju samo leti, na moru, a to rade u uređenim kampovima ili na plažama.

Gde postaviti kamp?

Ako ste odlučili da kampujete u uređenom kampu, sve vam je jasno. Međutim, ako kampujete tamo gde vam se ,,ćefne”, bitno je sledeće: Kamp treba oformiti (ako vas je više) ili šator postaviti negde gde ima izvor pijaće vode. Ako nema izvora, gledajte da bude česma u blizini. Razlog je više nego jednostavan – voda nam treba da kuvamo i da se peremo. Neki vole i da operu zube, dok mnogi često peru noge i zaplahnjuju se ispod miške i gde sve ne. Dakle, nije loša navika ta higijena i treba je upražnjavati čak i u prirodi.

Što se tiče kuvanja, voda je uvek potrebna i to je jasno. Ne zaboravite i bezbednost – ako ste nesmotreni, te ne pazite na vatru, morate imati vodu da gasite eventualni požar. O vatri ćemo kasnije, a preporuka je da kamp bude do 100m od izvorišta vode.

Kampovanje_Balkan_travel
Pre nego što legnete da spavate ili napustite kamp, vatru obavezno ugasite

Ako kampujete pored velike vode, što će reći reke, jezera, potoka ili mora, problem sa vodom nećete imati u smislu gašenja požara ili kupanja. Za izvor ili reku se raspitajte da li je iz nje voda za piće ili kuvanje.

Bez vatre skoro da i nema kampovanja. Osim ako niste poneli plinsku bocu sa gorionikom ili primus, vatra će vam trebati i da se ogrejete, pogotovu na planini kada ume da zaladi noću.Vatra nikada ne sme ostati bez nadzora. Drugim rečima, uvek neko mora da je loži i da pazi na nju da se ne proširi. Ognjište prvo ogradite većim kamenjem i u sred tog kruga založite vatru. Gledajte da vatra bude zaklonjena od udara vetra ili kiše. Ako je moguće, iskopajte manju rupu u zemlji i u njoj naložite vatru, a rupu takođe dobro ogradite kamenjem.

Pre nego što legnete da spavate ili napustite kamp, vatru obavezno ugasite. Dobro je polijte vodom i preko žara sipajte pesak ili zemlju.

Šator

Kampovanje_Balkan_travel
Pre postavljanja šatora morate naći relativno ravno mesto na koje ćete ga staviti

Moderni šatori su lagani (3-5kg), brzo se sklapaju (3-10 minuta), pristupačni su (od 20 evra pa naviše, zavisno od marke i kvaliteta) i dostupni (od tržnih centara do prodavnica pecaroške opreme). Obično se koristi jednoslojan i nije preporučljiv ako krene kiša. Doduše, uglavnom neće propustiti, ali ono što unutrašnjost šatora drži suvom, a to znači vas i vaše stvari, je nategnuto impregnirano platno ili sličan materijal kome je dovoljna mala rupica ili dodir da počne da „podliva”. Ako idete na muzički festival da kampujete, ovaj šator je odlično rešenje jer ako se uništi, zapali ili mu se desi nešto – nije velika šteta.

Međutim, ako želite da budete sigurni i bezbedni, kupite dvoslojni šator koji mogu izdržati kišu i sneg. Njihova cena varira, ali se za pedesetak evra može naći dimenzija za dve osobe.

Dvoslojni šatori se sastoje iz osnovne komore ili sobe preko koje se navlači gornji deo, tj. zaštitna cerada. Uglavnom je gumirana i često od nezapaljivog materijala, koji može da se npr. istopi, ali nikako zapali. Moderni šatori se lako i brzo sklapaju i rasklapaju, a moguće je to uraditi i u po noći. Ipak je preporuka, ako ste neiskusni, da šator prvo rasprostrete u sopstvenom dvorištu ili obližnjoj livadi, radi boljeg učinka kada se dođe do svršenog čina – kampovanja. Šator obavezno zategnite konopcima, ali pre toga ga obezbedite kočićima. Ovo je bitno ako pada kiša i ako duva vetar ili ako se kumulativno pojave obe pojave, što će reći oluja.

Pre postavljanja šatora morate naći relativno ravno mesto na koje ćete ga staviti. Ne smeju imati nikakve veće neravnine, a to znači sklonite kamenje koje može biti ispod, korenje od drveća i sve što teren čini neravnim. U suprotnom ćete oštetiti šator, ali i sopstvena leđa ako vas celu noć nešto bode.

U slučaju da očekujte nestabilno vreme, ašovom ili nečim sličnim, oko šatora iskopajte kanale koji će primiti vodu i oterati je dalje od šatora. Često se dešava da šator podlije ako ovo ne uradite, a spavanje u vodi ne preporučujemo ni žabama.

Kada pakujete šator pri povratku, prvo ga dobro istresite i savijajte ga na suvom i čistom mestu. Osim u slučaju nužde, šator se nikada ne pakuje mokar. Ako se to i desi, jer kiše umeju biti česte, pri dolasku na suvo mesto šator dobro osušite.

Kamp oprema zavisi od afiniteta kampera, ali bez nekih stvari se jednostavno ne može, a to su: vreća za spavanje, podloga za vreću, baterijska lampa, primus i nož/sekira/ašov.

Vreća za spavanje

Prosečan kamper je čovek kao i svaki drugi – voli da spava kad mu dođe. Iako je u praksi moguće spavati kako god, vreća za spavanje je zapravo veoma praktična stvar. Zavisno od vremenskih uslova kada se kampuje postoje vreće za zimske periode, letnje i za međuperiode. Današnje vreće su uglavnom u obliku mumije, ali nije pravilo. To znači da su gore široke, a dole uske i da imaju kapuljaču za glavu. Pakuju se u futrolu veličine polovine plastične flaše od 1,5l i u njoj se udobno može spavati i na temperaturi od svega +5c stepeni.

Međutim, treba znati kako spavati u vreći, jer mnogi koji su neiskusni u kampovanju u vreće ležu obučeni i smrznu se. U vreću se leže ili go (doduše u gaćama i majici) ili u veoma tankoj pidžami. Razlog je jednostavan: vreća je projektovana tako da drži telesnu toplotu, a najbolji način za to je da telo direktno dodiruje vreću.

Podloga za vreću

Zemlja na kojoj se spava, iako šatori imaju svoje podove, uglavnom je hladnija od vazduha. Zato je potrebno staviti nešto ispod vreće, a to je podloga za vreću. Ona ima još jednu funkciju – da ublaži eventualne neravnine koje mogu biti ispod vas.

Podloge su razne, od onih na naduvavanje koje su tople zbog sloja vazduha koji se stvara između vas i zemlje, preko podloga od različitih sunđerastogumenih materijala do čiste improvizacije, to može biti podloga za plažu koja se kupuje u supermarketima (pokazala se kao odlična), do dušeka na naduvavanje za plažu. Zanimljivo je da ako je teren pod nagibom, a vaša podloga glatka, moguće je da ćete cele noći klizati po šatoru nizbrdo.

Baterijska lampa

Iako postoji pregršt „profesionalnih” i skupih baterijskih lampi, sa pojavom LED dioda za 4-5 evra možete kupiti nekoliko baterijskih lampi koje odlično i dosta dugo svetle. Naš savet je da imate barem tri lampe. Jednu za šator, drugu u ruci i treću čeonu.

Primus ili plinska boca

Primus ili rešo je obavezna stavka ako boravite duže u prirodi. To je zapravo plinski uređaj manjeg gabarita. Mali primusi su sa patronama čija je cena 5-10 evra, zavisno od toga gde kupujete. Bitno je da sve što ima otvorenu vatru odmaknete koliko god možete daleko od šatora i stvari.

Naravno, primus ili plinsku bocu držite u zavetrini, bilo da je koristite, bilo da je ne koristite. Takođe, sklonite je od kiše i direktnog sunca.

Kampovanje_Balkan_travel
Iako deluje kao komplikovano, paljenje vatre postane rutina

Nož, sekira ili ašov

Praktična upotreba noža na kampovanju je širokog dijapazona – od sečenja hleba do sečenja grana, bušenja rupa i pravljenja ni od čega nešto.

Sekira, vam služi da možete seći drva za potpalu, kolac za ražanj ako pečete prase, ali u praksi se najviše primenjuje da se tupim delom sekire zakucavaju končići od šatora u zemlju.

Ašov, koji se često zaboravi, služi da se okopa oko šatora kanal u koji bi se slila eventualna voda od kiše – da ne podlije ispod šatora.

Pribor za jelo i kuvanje

Kampovanje_Balkan_travel
Na kampovanju se svi najviše raduju hrani spremljenoj na vatri

Ne zaboravite da morate iz nečega jesti, izaberite šta vam je zgodno za nošenje. Obična šerpa se uvek može naći, kao i tanjir od plastike. Isto važi i za sve vrste čaša i šolja. Nož smo pomenuli, te uz njega ponesite i kašiku i viljušku.

Pribor za higijenu

Pored paste i četkice za zube, ponesite i sapun neka bude neki koji se što lakše ispira.Gel protiv bakterija nije loša stvar. Obavezan je toalet papir i to više komada. Držite ga uvek u kesi kako se ne bi navlažio.

Kese za đubre

Boravak u prirodi je lep ako je priroda netaknuta ili je što manje taknuta. Dakle, iza vas đubre ne sme ostati! U tu svrhu kupite velike kese za đubre i pokupite apsolutno sve otpatke koji ostaju iza vas. Skupljanju smeća pomaže ako se đubrište formira odmah pri uspostavljanju kampa, a kesa neka bude blizu, ali ne preblizu vatre.

Savetujemo da ponesete dodatno ćebe koje se, u slučaju hladnog vremena, može prebaciti preko vreće za spavanje ako nemate odgovarajuću. Takođe, višak upaljača ne može da smeta.Naravno, uvek ponesite prvu pomoć.Vatra je dovoljna da rastera eventualne komarce, ali ponesite i neko sredstvo koje će ih odbijati.

Kampovanje_Balkan_travel
Ko jednom proba kampovanje – često mu se sa oduševljenjem vraća

Ovo su osnovi kampovanja i kamperske opreme. Ono što morate imati sa sobom ako se odlučite da kampujete na planini, moru ili ravnici. Naravno, mnoge stvari se mogu pozajmiti od drugih, uzeti od kuće, improvizovati. U tome je čar kampovanja – razvija drugarstvo i poslovica „na muci se poznaju junaci” pokaže se kao tačna u ovoj turističkoj avanturi.

T.R.

Fotografije: pixabay

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button