LifestyleVelnes&spa

WELLNESS & SPA TAJNE

 

Odlazak u wellness & spa centar jedan je od najboljih načina da se na nekoliko sati potpuno opustite i izborite sa svakodnevnim stresom. Korišćenje sauna, slanih soba, bazena i ostalih sadržaja koje nude wellness & spa centri, osim pozitivnog uticaja na mentalno, dovodi i do poboljšanja fizičkog zdravlja. Danas gotovo da nema hotela koji ne nudi korišćenje ovih sadržaja, a postoje i mnogobrojni wellness & spa centri u kojima možete da makar na kratko zaboravite na sve obaveze.

Pre odlaska u wellness & spa centar važno je da naučite pravila ponašanja kao i kako da pravilno koristite sve ono što vam se nudi. Ovo su neki od korisnih saveta.

Wellness_&_Spa_Balkan_travel

Kupaći i sredstva za ličnu higijenu

Od „opreme“ pre polaska u wellness & spa centar morate poneti peškir, kupaći kostim, papuče i sredstva za ličnu higijenu – šampon i sapun. Mnogi centri svojim klijentima daju sredstva koja su potrebna za tuširanje, papuče i peškir, ali bilo bi dobro da se pre nego što prvi put odete raspitate šta da ponesete.

Obavezna dezinfekcija

Pre ulaska u prostoriju u kojoj se nalazi sadržaj koji želite da koristite obavezno morate da dezinfikujete stopala u malom bazenu koji se nalazi ispred. Obratite pažnju kako hodate od svlačionice do wellness & spa sadržaja, jer se možete desiti da su pločice mokre i klizave (obično su neklizajuće, ali malo opreza nije na odmet).

Slušajte svoje telo

Wellness_&_Spa_Balkan_travel

Poštujte preporučeno vreme boravka u sauni, jer predugo sedenje u toplom može da dovede do pregrejavanja tela, vrtoglavice, gušenja, čak i gubitka svesti. Važno je i da slušate sopstveno telo pa ukoliko osetite da vam je loše, odmah izađite. Takođe, nikako nemojte boraviti u sauni ukoliko ste pre toga konzumirali alkohol ili imate problema sa srcem, krvnim sudovima, niskim pritiskom i proširenim venama.

Oprezno sa decom

Mlađim od 16 godina ne preporučuje se boravak duži od nekoliko minuta, jer su njihovi krvni sudovi mnogo osetljiviji. Ukoliko rešite da sa detetom koristite saunu vodite računa da se ono ne opeče na vrelo kamenje – boravak u slanoj sobi je svakako mnogo bolji izbor, jer i kratak boravak donosi blagodeti po disajne puteve kao tri dana na moru. Odraslim se preporučuje 40 minuta.

Wellness_&_Spa_Balkan_travel

Istuširajte se pre ulaska u saunu

Posle kupanja u bazenu, a pre ulaska u saunu, obavezno je tuširanje kako bi se sa tela skinule sve hemikalije i nečistoće. Takođe, ukoliko odmah po dolasku u spa centar rešite da idete u saunu, obavezno je tuširanje da bi se uklonili tragovi parfema, dezodoransa i ostalih sredstava koja ste pre toga naneli na kožu.

 

Fotografije: pixabay; unsplash

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button