LifestyleVelnes&spa

MASAŽA OTKLANJA BOLOVE U ZGLOBOVIMA

    

Masaža je metod koji se već vekovima koristi za relaksaciju, kao i za lečenje i ublažavanje bolova u telu. Prvi zapisi o korišćenju masaža potiču još iz 3000. godine pre nove ere kada su Kinezi i Indusi ovu metodu koristili za ublažavanje bola nastalog zbog iscrpljujućeg fizičkog rada. Od tada, masaža je dobra metoda za poboljšanje fizičkog, ali i psihičkog zdravlja.

Postoje brojne vrste uz koje se možete opustiti, a jedna od popularnijih u mnogim wellness i spa centrima je masaža vulkanskim kamenjem. Ona podrazumeva postavljanje toplog kamenja duž tela, na takozvane glavne energetske centre, odnosno, čakre. U telu postoji sedam glavnih čakri i to na leđima, stomaku, grudnom košu, dlanovima i stopalima, na koje se naizmenično postavlja vulkansko kamenje – 45 po veličini i obliku različitih kamenova. Kamenje se zagreva u posebnim hromiranim posudama u kojima se nalazi voda temperature između 42 i 43 stepena Celzijusa. Na zagrejano kamenje, a pre postavljanja na telo,  terapeut nanosi prirodna ulja koja pomažu da ono klizi, hrani i neguje kožu. Pre početka tretmana, zagreje i svoje dlanove i laganim pokretima masira kožu čime je priprema za postavljanje kamenja. Uživanje u ovom tretmanu traje 90 minuta.

 

Masaža vulkanskim kamenjem potiče od starih Indijanaca koji su kamenje iz reke, oblikovano vulkanskom lavom, zagrevali i koristili za lečenje raznih bolesti. Prilikom postavljanja na telo obolelog, izvodili su razne ritualne plesove i pevali molitve za isceljenje.

Tretman vulkanskim kamenjem umiruje nervni sistem, ubrzava cirkulaciju i pročišćava telo od nagomilanih toksina. Pokazalo se da je ova masaža efikasna kod ublažavanja simptoma PMS-a i da pomaže osobama koje imaju problema sa nesanicom. Takođe se preporučuje osobama sa bolovima u mišićima i zglobovima, jer toplota iz kamenja povećava protok krvi, smanjuje bol i povoljno utiče na fleksibilnost zglobova. Kod osoba sa zapaljenskim bolestima zglobova preporučuje se naizmenična masaža toplim i hladnim kamenjem.

Ipak ovaj vidi relaksacije ne preporučuje se: srčanim bolesnicima, osobama sa visokim krvnim pritiskom, osobama sa proširenim venama, trudnicama kao i onima koji imaju neku infekciju na koži, jer može da pogorša zdravstveno stanje. Takođe, savet terapeuta je i da se masaža izbegava tokom menstrualnog ciklusa.

 

Fotografije: pixabay, unsplash

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button