LifestyleVelnes&spa

MOĆ ETERIČNIH ULJA

 

Aromaterapija i eterična ulja upotrebljavaju se već hiljadama godina. Još su stari Egipćani, Indijci, Kinezi, Grci i Rimljani spoznali dobrobit njihove primene. Danas se u svakom wellness & spa centru koriste za masažu pri čemu neka od njih služe za opuštanje i smanjenje stresa, a neka za podizanje energije. Eterična ulja se utrljavaju na kožu, unose inhalacijom, a za neka je svojstvena oralna upotreba. Njihovi izuzetno koncentrovani mirisi dobijaju se iz korena, lista, semenki ili cveta lekovitog bilja. Miris ulja pozitivno stimuliše nosne receptore i tako utiče na mentalno i fizičko zdravlje.

Ulje lavande jedno je od najpoznatijih eteričnih ulja u aromaterapiji, koje se koristilo i pre više od 2.500 godina. Umirujuće deluje na telo i um i smanjuje napetost. Može da se nađe u različitim aromaterapijskim proizvodima, uključujući soli za kupanje i masažno ulje. Još jedan način da iskoristite umirujući miris lavande je biljni čaj od ove biljke.

Ulje kamilice služi za opuštanje, podizanje raspoloženja, ublažavanje grčeva u mišićima, te lečenje blažih infekcija. Postoje brojne vrste kamilice, a dve glavne za pravljenje ulja su nemačka ili divlja kamilica sa snažnim protivupalnim dejstvom koja daje plavu boju ulju, i rimska kamilica sa jačim umirujućim delovanjem. S obzirom na to da je njegovo glavno dejstvo eliminisanje anksioznosti ulje kamilice srodno je ulju lavande.

 Ulje bergamota koji daje prepoznatljiv miris crnom čaju je citrusno eterično ulje koje  prednjači u rešavanju depresije. Bergamot je vrsta narandže poreklom iz Južne Italije, čiji plod nije jestiv ali se uzgaja kako bi se njegove kore dobilo eterično ulje. Osim podizanja raspoloženja ulje ublažava osećaj bola, snižava temperaturu, suzbija umor.

Ulje ylang ylanga  je specifičnog, slatkog, egzotičnog mirisa. Ylang Ylang je cvet poreklom sa Madagaskara, Filipina i Indonezije, a ime mu govori da je to „cvet svih cvetova“. Ulje doprinosi revitalizaciji organizma, podiže energiju, a i važan je afrodizijak pa je poneo epitet ljubavnog ulja. U Indoneziji se latice ovog cveta posipaju po krevetu mladenaca.

Ulje ruže se izuzetno teško dobija. Za samo 5ml eteričnog ulja potrebno je čak 12.000 cvetova ruža. „Kraljica cveća“ služi za jačanje samopouzdanja, mentalnu snagu i budi pozitivno misle  zbog čega je široko prihvaćena u arometarapiji. Zbog svih dobrobiti koje donosi ovaj cvet verujemo u istinitost priče da je Kleopatra spavala na jastuku prekrivenom laticama ruže.

Ulje tamjana vezujemo takođe za Kleopatru budući da legenda kaže da je upravo zahvaljujući ovom ulju održavala mladost. Ulje tamjana pronađeno je i u grobnici Tutankamona, a pominje se i u priči o Hristovom rođenju. Vrednost ovog ulja je što regeneriše i zateže kožu, smanjuje unutrašnji nemir, nervnu napetost i nesanicu.

Eterična ulja su vrlo koncentrovana i to je razlog zbog kog se ona ne nanose direktno na kožu, izuzev lavandinog. Upotrebljavaju se tako što se razrede u nekom od ostalih ulja poput bademovog, jojobinog ili kokosovog.

 SAVET UKOLIKO UKORISTITE ULJA KOD KUĆE

Ukoliko do sada niste koristili eterična ulja ni u wellness & spa centrima, ni kod kuće, savet je da pri prvoj upotrebi prvo nanesete manju količinu na sasvim mali deo kože. Ukoliko ste skloni alergijama možete imati reakciju na ulje, koja se može javiti i naknadno. Zato treba da sačekate dvadeset minuta i proverite da li je došlo do crvenila ili neke druge pojave na koži. Ukoliko reakcije nema, opustite sva vaša čula i uživajte u blagodetima aromaterapije.

Fotografije: pixabay

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button