Gastro kutakRecepti

Pastrmajlija: neodoljivi ukus Severne Makedonije

Autentičan specijalitetkoji morate probati

Pastrmajlija je jedan od najpoznatijih specijaliteta severnomakedonske kuhinje, često nazivana severnomakedonskom picom. Ovo jelo potiče iz Štipa, Svetog Nikole i Velesa, a njegovo bogato nasleđe i jedinstveni ukus čine ga neizostavnim delom gastronomske ponude ovog regiona.

Poreklo i naziv

Naziv „pastrmajlija“ potiče od reči „pastrma“, što označava usoljeno i sušeno ovčije ili jagnjeće meso. Iako se nekada koristilo ovakvo meso, danas se pastrmajlija najčešće pravi sa svežim svinjskim ili pilećim mesom. Ovo jelo je vekovima predstavljalo pravi delikates u domaćinstvima širom Severne Makedonije, a danas ga možemo pronaći u gotovo svim restoranima tradicionalne kuhinje.

Pastrmajlija, makedonska pica, Severna Makedonija, gastronomija, specijalitet, kuhinja, mesto, testo, Balkan, Gastro kutak, recept, manifestacija, Pastrmajlijada, Štip, recept, food, North Macedonia, gastronomy, cuisine, destination, travel, recipe, preparation, pizza, meat, destinacija, putovanje, turizam, destination, 2025
Photo credit: Diethood

Ako tragate za zanimljivim receptima, pogledajte našu rubriku Gastro kutak.

Izgled i način pripreme

Pastrmajlija ima ovalni oblik i često se poredi sa picom zbog svoje forme i načina pripreme. Međutim, za razliku od klasične pice, testo pastrmajlije je laganije, bez paradajz sosa, a nadev se sastoji isključivo od začinjenog mesa, uz dodatak ljutih paprika koje se često služe uz jelo.

Recept za savršenu pastrmajliju

Potrebni sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 2 kašike ulja
  • 300 g svinjskog mesa (najbolje svinjski vrat)
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 jaje (opciono, za premazivanje testa)

Priprema:

  1. U posudi pomešati brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dodati mlaku vodu i ulje, pa zamesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti da odstoji oko 1 sat.
  2. Dok testo narasta, iseći meso na sitne komade i začiniti ga solju, biberom i mlevenom crvenom paprikom.
  3. Nadošlo testo podeliti na dva dela i razvući u ovalni oblik debljine oko 1 cm.
  4. Na sredinu svakog komada testa staviti pripremljeno meso.
  5. Rernu zagrejati na 220°C. Po želji, ivice testa premazati umućenim jajetom.
  6. Peći u zagrejanoj rerni 20-25 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe, a meso pečeno.
Pastrmajlija, makedonska pica, Severna Makedonija, gastronomija, specijalitet, kuhinja, mesto, testo, Balkan, Gastro kutak, recept, manifestacija, Pastrmajlijada, Štip, recept, food, North Macedonia, gastronomy, cuisine, destination, travel, recipe, preparation, pizza, meat, destinacija, putovanje, turizam, destination, 2025
Photo credit: 24Vesti.com

Festival posvećen pastrmajliji

U čast ovog specijaliteta, svake godine u Štipu se održava manifestacija „Pastrmalijada“, gde posetioci imaju priliku da probaju najbolje verzije ovog jela, uživaju u tradicionalnoj muzici i osete duh severnomakedonske kuhinje.

Pastrmajlija nije samo običan obrok – ona je simbol tradicije i ukusa Severne Makedonije. Bilo da je pripremate kod kuće ili je probate u nekom od autentičnih restorana, sigurno ćete uživati u svakom zalogaju ovog jedinstvenog specijaliteta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, budite uvek u toku sa najnovijim vestima iz sveta turizma.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button