Pastrmajlija: neodoljivi ukus Severne Makedonije
Autentičan specijalitetkoji morate probati

Pastrmajlija je jedan od najpoznatijih specijaliteta severnomakedonske kuhinje, često nazivana severnomakedonskom picom. Ovo jelo potiče iz Štipa, Svetog Nikole i Velesa, a njegovo bogato nasleđe i jedinstveni ukus čine ga neizostavnim delom gastronomske ponude ovog regiona.
Poreklo i naziv
Naziv „pastrmajlija“ potiče od reči „pastrma“, što označava usoljeno i sušeno ovčije ili jagnjeće meso. Iako se nekada koristilo ovakvo meso, danas se pastrmajlija najčešće pravi sa svežim svinjskim ili pilećim mesom. Ovo jelo je vekovima predstavljalo pravi delikates u domaćinstvima širom Severne Makedonije, a danas ga možemo pronaći u gotovo svim restoranima tradicionalne kuhinje.

Ako tragate za zanimljivim receptima, pogledajte našu rubriku Gastro kutak.
Izgled i način pripreme
Pastrmajlija ima ovalni oblik i često se poredi sa picom zbog svoje forme i načina pripreme. Međutim, za razliku od klasične pice, testo pastrmajlije je laganije, bez paradajz sosa, a nadev se sastoji isključivo od začinjenog mesa, uz dodatak ljutih paprika koje se često služe uz jelo.
Recept za savršenu pastrmajliju
Potrebni sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 2 kašike ulja
- 300 g svinjskog mesa (najbolje svinjski vrat)
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 1 jaje (opciono, za premazivanje testa)
Priprema:
- U posudi pomešati brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dodati mlaku vodu i ulje, pa zamesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti da odstoji oko 1 sat.
- Dok testo narasta, iseći meso na sitne komade i začiniti ga solju, biberom i mlevenom crvenom paprikom.
- Nadošlo testo podeliti na dva dela i razvući u ovalni oblik debljine oko 1 cm.
- Na sredinu svakog komada testa staviti pripremljeno meso.
- Rernu zagrejati na 220°C. Po želji, ivice testa premazati umućenim jajetom.
- Peći u zagrejanoj rerni 20-25 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe, a meso pečeno.

Festival posvećen pastrmajliji
U čast ovog specijaliteta, svake godine u Štipu se održava manifestacija „Pastrmalijada“, gde posetioci imaju priliku da probaju najbolje verzije ovog jela, uživaju u tradicionalnoj muzici i osete duh severnomakedonske kuhinje.
Pastrmajlija nije samo običan obrok – ona je simbol tradicije i ukusa Severne Makedonije. Bilo da je pripremate kod kuće ili je probate u nekom od autentičnih restorana, sigurno ćete uživati u svakom zalogaju ovog jedinstvenog specijaliteta.
Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, budite uvek u toku sa najnovijim vestima iz sveta turizma.