Blog

BOJANA STEFANOVIĆ: KOPAONIK KOJI NE POZNAJETE

Srbija je oduvek lepa, ne samo poslednjih meseci kada smo zbog aktuelne situacije upućeni na nju. Mnogo ranije počela sam da osećam snažnu potrebu da boravim u prirodi, u svojoj zemlji, da je vidim i doživim što više mogu.

Jeste primamljivo obići daleke i nepoznate destinacije, blagotvorno je proširiti vidike, upoznati mnoge kulture. Svako putovanje širi poimanje sveta i samog života, pomalo nas izmeni, oplemeni, donese i ono što nismo znali da smo tražili. Ali, najveće ushićenje sam doživela u susretu sa lepotama Srbije. Neka, naizgled obična mesta koja smo možda toliko puta prošli ili posetili, ako im date malo prilike i mnogo vremena, mogu da vas očaraju do zaljubljenosti. Jedno od takvih mesta je sasvim sigurno Kopaonik i njegova okolina.

Selo Lisine – planinski raj

Godinama smo boravili na Kopaoniku u zimskoj sezoni. Opirala sam se da ga prihvatim zbog gužve i pomodarstva, ali kad sam sticajem okolnosti počela da provodim više vremena na njegovim padinama, shvatila sam da i on, kao i svako mesto na planeti, ima toliko toga da ponudi.

Na Kopaoniku možete da provedete mesece, a da ne otkrijete sve njegove lepote, sela, jezera, staze, vodopade, livade… Na kraju kopaoničkog vikend naselja je selo Lisine, u njemu potok koji dražesno žubori. Miris trave i planinskog bilja i seoski put, idealan za vožnju bicikla i mali piknik – dovoljno za sreću. Malo više iznad naselja staze vode na proplanke sa kojih se pruža pogled, prostranstvo koje oduzima dah. Na samom vrhu je staza puna pečuraka. Kroz gustu i vlažnu šumu vodi u samu utrobu planine.

Uz put otkrivate polja borovnica, i očas posla se napune šake slatkim plodovima. Malo dalje eto i divljih malina. Kvrgavih, a mirisnih i slatkih do besvesti.

Jelovarnik – najviši vodopad u Srbiji

Dragulj skriven među obroncima je Semeteško jezero i njegova plutajuća ostrva. Naizgled bez dna i omađijano predanjima o nemani i vilama. Kad se spustite u podnožje, možete da birate gde ćete dalje, i u kom god smeru da krenete, čekaju vas čuda lepote i naše istorije.

Verovatno niste znali da se na Kopaoniku nalazi i najviši vodopad u Srbiji – Jelovarnik sa kaskadama od 71 metra. Skriven u šumi na 1116 metara nadmorske visine, što je i najviša tačka planine, sa tri kaskade proglašen je za prirodni rezervat. Doći do njega za mnoge predstavlja planinsku avanturu.

Tu su i veličanstveni manastiri Đurđevi Stupovi, Sopoćani i Stari Ras i Gradac i iza njega veličanstvena Golija, koja na sasvim drugi način od Kopaonika oduzima dah svojim blagim i zelenim proplancima. Ispresecana je potocima i vodopadima, kao iz bajke.

Ovo je samo „mrva“ prirodnih lepota Srbije – gde god da pođete kako biste otkrili ostale, doživećete trenutke za pamćenje.

Autorka je glumica iz Beograda

Izvor: putovanjaiturizam.com

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button