Blog

SELO VRMDŽA – RAJ U KOJI HRLE ITALIJANI, AMERIKANCI, BEOGRAĐANI…

U podnožju Rtnja nalazi se selo Vrmdža prepoznatljivo po Vrmdžanskom jezeru, 40 izvora vode, mitskom Rtnju i netaknutoj prirodi. Asfaltnim putem, na pola sata vožnje od Sokobanje, stiže se do putokaza ,,Vrmdža”  i prvih raštrkanih kuća među voćnjacima i na proplancima. Ovaj pomalo rogobatni naziv selo je dobilo po reči ,,vrm” što znači voda, a voda ovde teče iz velikog broja izvora, potoka i rečica. Na samom ulazu u selo nalazi se jedna od brojnih česmi, a neke su čak iz vremena Turaka. Selo se nalazi na 500 metara nadmorske visine, podeljeno je na mahale ili, kako ovde kažu, ”male“, i ima oko 200 domaćinstava sa oko 800 stanovnika. Zanimljivo je da se dosta visokoobrazovanog stanovništva u poslednjih desetak godina ovde doselilo. To su, kažu meštani, najviše programeri koji rade na daljinu, ali ima i ekonomista, bivših diplomata, a tu su i po jedan Amerikanac, Italijan, jedna Švajcarkinja, veći broj  Beograđana, Nišlija, Novosađana, Subotičana. Kada budete čuli kakva je Vrmdža neće vas čuditi zašto su se baš ovde doselili.


Selo nema klasičan centar, zapravo centar čini prodavnica na raskrsnici, ali ima nešto što retko koje selo ima – letnju pozornicu. Tu se održava festival ekološko-dokumentarnog filma – Vrmdža fest. Filmovi se takmiče u tri kategorije: ekologija, turizam i etno kultura i život na selu. Ako nastavite dalje ka ,,centru”, teško je ne primetiti stenu koja se izdiže na brdu. To je  Latinski grad odnosno zidine drevnog Vrmdžanskog grada iz rimskog doba koji je nastao u periodu do 6. veka u vreme vladavine cara Justinijana. Podignut je zbog odbrane ovog dela vizantijske teritorije od prodora Avara i Slovena. Postoje brojne priče, legende i mitovi o izgubljenom blagu, a Vrmdžanski grad je i dan danas meta i destinacija lovaca na blago. Sa ovog vidikovca najbolje se  vidi Rtanj, ali i celo selo – četvorogodišnja škola i kuće meštana, voćnjaci, bašte, ambari.

Spuštajući se malo niže, u hladovini drveća i mirisu borova, nalazi se crkva svete Trojice izgrađena 1819. godine na temeljima one iz 13. veka. Crkva se nalazi na brdu odakle se takođe vide prelepi pejzaži sela prema jugu, istoku i zapadu, a u dvorištu svetinje se nalazi i seoski muzej koji već nekoliko godina ima stalnu postavku koja prikazuje srpsko selo kroz istoriju. U blizini crkve je najstarija seoska škola u Jugoistočnoj Srbiji, koja je građena od 1834. godine, a počela da radi tek 1851. godine.

Kada krenete ka Vrmdžanskom jezeru, usput ćete sigurno zapaziti vodenicu, koja je pretvorena u etno Restoran ,,Kod deda Mije”. Ova vodenica ne radi na struju već snagom vode i stara je preko 100 godina. Ljubazni domaćini, deda Mija i njegova žena, rado će vam objasniti kako mehanizam funkcioniše, a i ponuditi brašno da kupite. Za vreme sezone ,,Kod deda Mije” možete jesti rtanjski sir, med i džem od šumskog voća, probati domaće pite od sukanih kora i lepinje sa kajmakom. Autentična hrana i lepi pejzaži učiniće da u potpunosti doživite ovo selo.

Makademskim putem nastavilja se dalje put ka najlepšem delu ovog izleta – Vrmdžanskom jezeru. Okruženo zelenim poljanama, narandžasto braonkastim krošnjama i klupicama, jesenji dani učinili su da ovalno jezero izgleda nestvarno. Plavo nebo i sunce tačno iznad njega prave magični odsjaj. Raj za sva čula. Inače, Vrmdžansko jezero je kraškog porekla i nastalo je posle strašne provale oblaka. Istorija kaže da se 1892. godine vrtača ispunila vodom, nakon velike kiše i topljenja Rtanjskih lednika, pa je tako bujica vode sjurila gomilu stena i zapušila duboku rupu u zemlji. Sada se voda u jezeru obnavlja sa malog nepresušnog izvora u blizini i od kiša i snegova. Jezero je okruženo nedirnutom prirodom i bogato je ribom koja zbog hladne vode ne uspeva da dostigne svoj potpuni rast. Drvene klupice, umirujući pogled na vodu i zelenilo, čine ovo jezero idealnim za piknike, odmor, ali i savršen prostor za rad novodoseljenih komšija.

Vrmdžu je najbolje posetiti između aprila i septembra. Tada možete iskusiti pun potencijal ovog mesta. Lepo vreme i dugačak dan pružiće vam kvalitetno vreme za uspon na obližnji Rtanj, branje čuvenog rtanjskog čaja ili gledanje filma u prirodi. Takođe, ukoliko odlučite da budete smešteni baš u Vrmdži, na raspolaganju će vam biti 7 domaćinstava koji su svoje kuće pretvorili u bungalove, a domaćini će se postarati da se osećate kao u svom domu. Od suvenira kući možete poneti rtanjski sir kao i razne lekovite čajeve. Selo Vrmdža je raj za ljubitelje prirode, planinare, ribolovce i avanturiste. Ukoliko se pronalazite u ovim opisima ili jednostavno samo želite da se odmorite, ovde ćete sigurno uspeti da ,,napunite baterije”.

 

Tekst i fotografije: Maja Knežević

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button