Događaji

SAJAM ŽENSKOG INOVACIONOG PREDUZETNIŠTVA

Kreativnost na delu od poljoprivrede do kozmetike

Sajam ženskog inovacionog preduzetništva održava se 1. oktobra 2021. godine u TC Galerija u Beogradu. Uspešne preduzetnice iz Srbije predstaviće širok spektar proizvoda i usluga na štandovima. Spoj kreativnosti i inovacija je jedan od ključnih faktora za jačanje konkurentnosti i prepoznatljivost proizvoda i usluga na tržištu. Proizvodi sa vekovnom tradicijom, umešnošću preduzetnica u skladu sa trendovima pozicionirani su na tržištu u novom modernom ruhu, a posetiocima Sajma će se predstaviti preduzetnice iz različitih grana, kao što je poljoprivreda, prehrambena proizvodnja, kozmetika, distribucija edukativnih igračaka za decu, proizvodi za kuću, grnčarija i drugi.

Na sajmu će učestvovati pedesetak preduzetnica iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Užica, Valjeva, predstavnica ženskih udruženja i preduzetničkih asocijacija, nezaposlene žene sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koje su zainteresovane za preduzetništvo, predstavnici državnih institucija, kao i predstavnici medija.

Srbija je poslednjih godina razvila zakonski i institucionalni okvir kojim se reguliše i podstiče razvoj ženskog preduzetništva. Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj kreirao je program koji ima za cilj osnaživanje i podsticanje ženskog preduzetništva, što predstavlja važan faktor za stvaranje potrebnih uslova za promenu poslovnog okruženja i povećanje prisustva žena na čelu preduzeća u ulozi direktora, osnivača ili deoničara.  Na osnovu podataka Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, koji je realizovao program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetnišva u periodu od 2018-2020. godine, dodeljeno je oko tri stotine grantova ženama preduzetnicama za razvoj inovacionih preduzetničkih ideja i unapređenje poslovanja, oko 1.700 učesnica prošlo je kroz više programa obuke i edukacije uživo i putem onlajn platforme. U navedenom periodu održano je oko pedeset konferencija i okruglih stolova na kojima je učestvovalo više hiljada učesnica, kao i dva takmičenja godišnje u domenu inovacionih preduzetničkih ideja na kojima su se takmičili timovi sa inovativnijim poslovnim idejama. Nagrade su dodeljene najinovativnijim konceptima. Takođe, održan je i onlajn sajam ženskog inovacionog preduzetništva na kojem su 52 preduzetnice predstavile svoje proizvode i usluge.
Kao jedan od važnih načina za promociju ženskog preduzetništva, Sajam predstavlja odličnu platformu za razmenu informacija i umrežavanje preduzetnica, kao i predstavljanje primera dobre prakse.   
Organizator Sajma je Centar Spektar, a pokrovitelj je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Partner Sajma je zdravstveni centar Belmedic, a prijatelji su Happy Kids, Studio B, Radio Focus, Putovanja i Turizam, Balkan Travel i Eliksir Group.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button