Gde otići?Srbija

ZAŠTO MORATE POSETITI GOLUBAČKU TVRĐAVU?

Srpski dragulj Dunava star više od šest vekova, posle pet godina obnove ponovo prima posetioce. Ova prostorna, istorijska i prirodna celina ujedno je i spomenik kulture važan ne samo za Srbiju, već i za celu Evropu. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava i slovi za pravo bogatstvo prirode i istorije.

„Od kraja marta, od kada je tvrđava opet otvorena za posete turista Golubački grad je posetilo 44.254 posetilaca“, saopštili su iz „Tvrđave Golubački grad“ za portal putovanjaiturizam.com.

Centralni deo kompleksa je Palata.„Posetioci se najviše zadržavaju u njoj, jer se tu održavaju prezentacije,  izložbe, koncerti i promocije“, ističu domaćini.

 

Zarad bezbednosti posetilaca, kompleks je podeljen na četiri zone – zelenu, plavu, crvenu i crnu. Zelena zona dostupna je svima, s tim što deca mogu da uđu isključivo u pratnji roditelja. U nju su uključene tri kule i Palata. U Ulaznoj kuli ili kuli 8, na sva tri sprata smeštena je izložba posvećena vitezovima. Karte koštaju 600 dinara, a u cenu je uključen i parking.

Plava zona je „srednje teška”, zahteva fizičku spremnost, dostupna je samo uz pratnju posebnih vodiča. Zabranjena je za maloletnike i u njoj istovremeno mogu da borave samo grupe do pet posetilaca. Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara.

Crvena zona je „teška” i u njoj važe identična pravila kao u plavoj, samo što zahteva i veći nivo fizičke spremnosti. Cena pojedinačne ulaznice je takođe 800 dinara.

Crna zona Golubačke tvrđave je „izuzetno teška”. Staza zahteva najviši nivo fizičke spremnosti i njom može da se kreće samo po jedan posetilac u pratnji vodiča. Ne preporučuje se osobama sa srčanim slabostima. Zabranjenja je za decu i maloletnike. Cena pojedinačne ulaznice je 1200 dinara i sa njom se može ući u plavu zonu.

Za uspomenu možete poneti ručno rađene i suvenere iz prirode ili magnet. 

Izvor: putovanjaiturizam.com

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button