Srbija

MIROČ – NAJMLAĐE SELO ISTOČNE SRBIJE

Kako se zna da je selo Miročevo ili Miroč zvanično osnovano 1869. godine, to se smatra i najmlađim na području istočne Srbije. U vreme osnivanja je postojalo 54 kuće, a smatra se da su oko 1880. godine tu doseljeni ljudi, čiji potomci i danas žive u ovom selu.

Međutim, iako jeste najmlađe, ovo selo je možda i najinteresantnije u tom delu zemlje.

Selo Miroč pripada području opštine Majdanpek i u njemu danas živi tek nešto više od 400 ljudi. Smešteno je na 767 metara nadmorske visine. U njegovoj blizini se nalazi i istoimena planina, dok je područje samog sela izuzetno bogato neverovatnim prirodnim atrakcijama.

Najdublja pećina na području Evrope, nazvana Rakin ponor se nalazi u blizini ovog sela. A tu je pećina Gradašnica, za koju se smatra da ima najveće svodove i najveći otvor među svim pećinama u našoj zemlji.

Ako posećujete ovo selo, a ne probate čuveni domaći kačkavalj, mnogo ćete propustiti, jer je to jedan od specijaliteta karakterističnih baš za Miročevo.

Svakako je zanimljiv i arheološki lokalitet Kastel Gerulatis, koji je i svojevrsna vazdušna banja. Prema dostupnim podacima, u vreme imperatora Trajana je upravo tu rimska vojska pripremana za bitke.

Najmlađe_selo_Miroč_Balkan_travel

Smatra se da su još rimski vojnici znali za lekovitost mnogih biljnih vrsta koje rastu na ovom području, ali i da su upravo ovde boravili kada je trebalo da se pripreme za borbe ili oporave od njih, i to najpre zbog činjenica da je taj predeo okarakterisan kao vazdušna banja.

Tu je i bunar Kraljevića Marka, kao i Markov kamen na Miroču.

Na planini se nalazi Markov kamen, mesto gde je nekad bio veliki kamen, sa utisnutim konjskim kopitom. Veruje se da se radi o kopitu Markovog konja Šarca. Taj kamen je razbijen, ali se mesto i dalje tako zove. U centru sela Miroč nalazi se bunar za koji se veruje da je bio bunar Kraljevića Marka, koji se pominje u legendama i narodnim pesmama. Zanimljivo je da ovaj bunar ni u najsušnijim godinama nije nikad presušio.

Najmlađe_selo_Miroč_Balkan_travel

Prirodno mrestilište pastrmke se takođe nalazi u blizini ovog sela. A osim izuzetno bogatog biljnog sveta, na području planine Miroč žive i mnoge divlje životinje.

U selu Miročevo se svake godine organizuje za prvi maj Jorgovan fest. U pitanju je festival koji primarno ima za cilj očuvanje narodnih običaja i narodne tradicije.

T.R.

Fotografije:

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button