Gastro kutakLifestyle

KRALJICA TEUTA GA JE JELA SVAKOG DANA

Najlepša ilirska kraljica Teuta je, ako je verovati legendi, bila istinski hedonista. Volela je dobro crveno vino, suve smokve, a jagnjetina sa pirinčom, zapečena u kozjem jogurtu, toliko joj je prijala da je mogla jesti svakog dana.

Iako je reč o autentičnom albanskom receptu – tava kosi elbasani, koji može da se spremi i od drugih vrsta mesa, sve češće ga pripremaju domaćice u Hrvatskoj, a od pre četiri godine sastavni je deo i gastronomske ponude Crne Gore. Zapravo, dobri stari pilav sa piletinom je preko „noći“ postao luksuzno toplo jelo – jagnjetina zapečena u jogurtu. Početak pomame za ovom kombinacijom mesa i riže, kako pirinač zovu naši susedi, desio se u avgustu 2016. posle otkrića temelja palate poslednje ilirske kraljiceTeute na arheološkom lokalitetu u Risnu, u Bokokotorskom zalivu. Istog trena je oživela legenda o jednoj od najlepših vladarki svih vremena. Njen intrigantni život, misteriozni kraj i volšebni nestanak ogromnog blaga koje je posedovala oduvek su privlačili razne „pustolove“. Inače, Risan je odavnina poznat po rimskim mozaicima, među kojima je najvrijedniji onaj boga sna – Hipnosa.

I dok u susednoj Crnoj Gori zadovoljno pothranjuju priče o svojoj čuvenoj stanovnici Teuti, ugostitelji svoje drage goste hrane jelom za koje ne treba ni mnogo sastojaka ni veliko kulinarsko iskustvo.

Tava kosi elbasani

Sastojci: 2 jagnjeća odreska, 6 kašika pirinča ( kuvanog al’dente), 500 ml grčkog jogurta, 1 l bujona, 1 kašičica ruzmarina, 2 kašičice peršuna, 3 jaja, 50 g putera, 2 kašike brašna, so, biber

Priprema: Puter podeliti na tri dela, pa jedan staviti u dublji tiganj i zagrijati. Meso začiniti pa ga zapeći sa svake strane. Ohlađeno iseći na krupnije komade. Nauljiti vatrostalnu posudu i sipati tri kašike pirinča, preko rasporediti meso, pa dodati ostatak pirinča. Posuti sa ruzmarinom i peršunom. U tiganj sipati bujon, a dublji lonac drugi deo putera i brašno. Zagrejati i propržiti, pa čim počne da žuti, naliti bujon. Promešati, kuvati nekoliko minuta. Ohladiti bešamel i dodati mu jogurt i umućena jaja, pa smesu sipati preko mesa i pirinča. Odozgo rasporediti ostatak putera isečen na komadiće. Peći oko 40 minuta na 180 Celzijusa.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button