Promocije

Vanvremensko slikarstvo dvojice Somboraca

Milan Konjović i Dragan Stojkov

Važan jubilej, 60 godina  „Likovne jeseni“ obeležiće izložba “Inicijative” autora Milana Konjovića i Dragana Stojkova. Svečano otvaranje  je 12. oktobra u 20 časova u Kući legata u Beogradu. Prisutne, među kojima će biti mnoge poznate ličnosti, prvo će pozdraviti  mr Danilo Vuksanović, ispred Matice srpske, potom i Vesna Šašić Paštrović, direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić“.

 

Retke su umetničke manifestacije koje su uspele da održe kontinuitet prvobitne ideje, i tako postanu tradicija ugrađena u nacionalni kulturni korpus, kao što je slučaj sa ovom somborskom. Prva  „Likovna jesen“ održana je 1961. godine i od tada, sa prekidima,  ali istim žarom i inicijativom, nastavlja do danas. Najzaslužniji za njeno postojanje su dva Somborca, dva slikara Milan Konjović, koji je sa grupom umetnika i pokrenuo, i Dragan Stojkov, koji je obnovio. Maestralni slikari, posve različitog likovnog izraza, imaju toliko zajedničkih osobina da ne čudi što mlađi – Stojkov, starijeg – Konjović, naziva umetničkim ocem.

Oba su ostali dosledni prepoznatljivim umetničkim izrazima, a njihova autentičnost reflektuje uticaje novog realizma i ekspresionizma na likovnu scenu 20. veka. Dragan Stojkov je, među umetnicima svoje generacije, privukao pažnju slikama koje su okarakterisane kao foto-realizam pri čemu je razvio sopstvenu estetiku ovog pravca, bez premca na tadašnjoj umetničkoj sceni.

Dragan Stojkov je rođen u Somboru. Prestižnu umetničku Akademiju bele arti u Veneciji u klasi Karmela Cotija završio je 1979. godine. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Novom Sadu 1971. i otad je imao više od 160 samostalnih i više od 300 grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu. Za svoje stvaralaštvo nagrađen je brojnim eminentnim priznanjima: Premija Zlatna diploma za slikarstvo na 5. Izložbi jugoslovenskog portreta i mnoge druge. O njegovom životu i delu priređeno je više izdanja, među njima monografija Miloša Jevtića “Uporište Dragana Stojkova” iz 2008. godine. Član je Udruženja umetnika Vojvodine od 1981. godine.

 

Izložba je otvorena do 31. oktobra, a pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu i informisanje, Kuća legata, Kulturni centar Laza Kostić i Galerija Milan Konjović.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button