RumunijaZanimljivosti

ZABAVNI PARK I MUZEJ – RUDNIK SOLI TURDA

Rudnik soli Turda je sigurno najspektakularniji rudnik na svetu. Ovaj rudnik nastao je ljudskom tvorevinom – u dubinama Transilvanije, kopajući so nataloženu nakon isparavanja mora koja je pre miliona pokrivalo čitav region. Sada bi so iz Turde mogla da pokrije potrebu za celu planetu tokom 60 godina, ako bi to bilo potrebno.

Ovo mesto je simbol i izvor prosperiteta, zdravlja i ponosa za svakog građanina Turde.

Smatra se da su prve stranice priče o ovom izvorištu soli napisane tokom rimske okupacije Dakije, kada je grad nosio latinsko ime Potaissa, zajedno sa počecima sistematskog rudarstva za eksploataciju gvožđa, polimetalnih ruda, zlata,srebra i soli u Transilvaniji. Iskorišćavanje soli u rimsko doba je verovatno, ali nema jasnih dokaza o ovoj aktivnosti. Moguće je da su velika srednjovekovna i moderna eksploatacije (do prve polovine 20. veka) i urušavanje svodova u starim rudnicima soli, praćeno pojavom slanih jezera, uništili tragove drevnih eksploatacija. Prema tome, smatramo da su počeci vađenja soli, kako su definisani trenutno, smešteni u vreme oko 11.-13. veka.

Godine 1075. mađarska kancelarka, u dokumentu koji se odnosi na Transilvaniju, takođe pominje i granice ruda soli „na tvrđavi koja se zove Turda, na mestu koje se na mađarskom zove Aranias, a na latinskom Aureus“. U to vreme tvrđava Turda imala je ulogu da brani ove resurse, smatrajući se strateškim.

Međutim, prvi dokument koji izričito govori o postojanju eksploatacije soli u Turdi datira od 1. maja 1271. godine, a izdala ga je Mađarska. Dokumenti takođe govore o značaju rudnika soli Turda kao glavnog izvora snabdevanja u regionu. 1867. godine, mineralog Johan Fridvaldski izjavio je da je „ovaj rudnik soli vredan najvećeg divljenja i radoznalosti“, budući da je „toliko poznat da mu na celom istoku gotovo nema ravnog“.

Rudari su bili zaposleni na period od godinu dana, uvek od 7. januara. Plata je bila 12 florina godišnje.

U svojim počecima, ovaj rudnik bio je jedan od najvažnijih u Transilvaniji, glavni izvor snabdevanja solju u regionu. Počev od 1840. godine, zbog socijalnih i ekonomskih uslova, eksploatacija soli u Turdi smanjena je, a ulogu koordinatora aktivnosti eksploatacije soli preuzima rudnik soli Mures.

Posle Prvog svetskog rata eksploatacija soli postaje državni monopol. To je, zajedno sa smanjenjem produktivnosti eksploatacije, dovelo do zatvaranja rudarskih aktivnosti u Rudniku soli Turda 1932. godine. Šezdeset godina kasnije ovo blago iz dubina ponovo je otvoreno za javnost kao turistička destinacija.

Pre 13 godina Turda je ušla u opsežan proces modernizacije i unapređenja, a obnavlja se za potrebe turizma od 2010. godine. Odlično stanje očuvanosti rudarskih radova i opreme koja se koristi za transport soli su samo dodatno pomogli da modernizacioni radovi ovog mesta budu izvedeni tako da postane međunarodna turistička destinacija, transformišući se u pravi muzej rudarstva soli i avanturistički park. Jedan od najistaknutijih delova opreme koji privlači pažnju turista je panoramski kotač koji im omogućuje da iz blizine prouče stalagmite koji se ovdje talože više od 1000 godina. U rudnik se silazi dizalicom kojom se nekad transportovala so i temperatura ispod zemlje nikada ne prelazi 12 stepeni.

Muzej se sastoji od serije rekreacijskih atrakcija napravljenih od restaurirane opreme rudnika; amfiteatar, dečija igraonica, sportska arena, mini golf teren i sl. omogućuju posetiocima različite doživljaje rudnika. Mogu se iznajmiti i čamci za plovidbu podzemnim jezerima. Ovde se nalaze ukupno tri rudnika:

  1. Tereziju, na 120m
  2. Anton, na 108m
  3. Rudolf na 42m ispod zemlje

Za ovo mesto se kaže još i da je muzej na otvorenom za sve radoznale koji žele da dožive događaje koji su se dešavali tokom rimske okupacije Rumunije.

So je nekada bila najskuplji trgovinski proizvod jer ju je bilo izuzetno teško dobiti. Danas je to simbol „vrednih“ veza među ljudima, koje traju. So donosi sreću. A u Rudniku soli Turda možete reći da vas okružuje sreća.

Ideja da se u prostor koji je godinama simbolizovao ljudsku muku i iskorišćavanje pretvori u mesto za opuštanje i razbribrigu je uspešno realizovana, te je ovaj rudnik svakako najpopularniji na svetu i prepun turista tokom cele godine.

T.R.

Fotografije: facebook/ Salina Turda ; wikimedia commons

 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button