Slovenija

SLOVENIJA – EKOLOŠKA DRŽAVA

Jedna od najčistijih zemalja na svetu se nalazi veoma blizu naše. Bila je članica SFRJ. Pogodili ste – u pitanju je komšijska nam, Slovenija.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 2017. je bila godina održivog razvoja turizma, a najviše poena je dobila Slovenija. Ona je ispunjavala 96 od 100 indikatora održivosti, a odmah ispod nje dolaze države koje imaju oko 80/100 poena. Godinu dana ranije, prestonica ove zemlje, Ljubljana, proglašena je najzelenijim gradom na svetu.

Slovenija_Balkan_travel
Najčistiji grad 2016. godine

 

Ova država se može pohvaliti sa odličnim suočavanjem sa klimatskim uslovima, biodiverzitetom, ekologijom, autentičnošću kulture, a sve to je rezultat skupog paketa ekoloških mera i zakona.

Sav otpad koji završava u moru se prečišćava još u početnim fazama i potom se vrši selekcija na osnovu porekla. Na taj način, najmanje jedna trećina ukupnog otpada odlazi na recikliranje. Gotovo u svim gradovima se jeftino mogu iznajmiti bicikli, a vozila javnog prevoza koriste prirodan gas. Time se smanjuje emisija štetnih gasova.

Više od 60% teritorije Slovenije je prekriveno šumom i zelenilom, ima 40 nacionalnih parkova i rezervata, a u njima živi preko 20.000 vrsta životinja i biljaka. Istovremeno se ulažu veliki novac i resursi na održavanje javne čistoće u većim i manjim gradovima. Građani razvrstavaju otpad u domaćinstvu, a sve to je u budućnosti isplativo.

Slovenija_Balkan_travel
Piran – još jedno mesto u Sloveniji koji odiše bujnom prirodom i darodašnom prirodom koju meštani čuvaju

Na osnovu svega toga, Slovenci zaista treba da budu ponosni na ono što imaju, grade i čuvaju, a nama ne preostaje ništa drugo nego da se ugledamo na njih i trudimo se da sredinu u kojoj živimo održimo i samu živom i funkcionalnom za nas sve.

T.R.

Fotografije: pixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button