Bosna i HercegovinaGde otići?

SVETSKO ČUDO BOSNE I HERCEGOVINE

Znate kako često ljudi, koji posete određeno mesto, imaju sasvim drugačije doživljaje. Nekome je Pariz najromantičniji i najlepši grad na svetu, a nekome prljavo i opasno razočaranje. Neko obožava Beč, nekome je sterilan. Ali to nije slučaj i sa Štrbačkim bukom – jer ne postoji osoba koja za ovo mesto ima jednu ružnu reč da kaže.

I ne, nismo pristrasni.

Kada se po dolasku na lokalitet počnete spuštati prema vodopadima, na trenutak nećete verovati da ste i dalje u Bosni i Hercegovini, jer ogromna energija vode, kao i zelenilo milion boja koje vas okružuje, učiniće da se osećate kao da ste zalutali u divljinu Južne Amerike.

Štrbački_buk_Balkan_travel

A kad se spustite do kraja, videćete prizor iz bajke i neverovatno čudo prirode, sakriveno na samoj granici između Hrvatske i BiH.

Gdje se uopšte nalazi Štrbački buk?

Štrbački buk, nalazi se na samoj granici između BiH i Hrvatske, ali je zvanično na strani BiH. Iz Banja Luke, do njega se ide nešto manje od tri sata.

Štrbački Buk na Uni – informacije

Visine 24,5 m, Štrbački Buk na Uni, najviši je, ali i najlepši vodopad u Nacionalnom parku Una. Nastao je usled tektonskih pomeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre kao geološkog fenomena, a već decenijama privlači pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i umetnika, koji u lepotama Une traže inspiraciju za svoja dela.

Početkom prošlog veka, obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi što podsećaju na sojenice, kuće praistorijskog plemena Japodi, koji su na ovim prostorima živeli poslednjih 1000 godina stare ere.

Nedaleko od Štrbačkog buka, tj. 24 km uzvodno, ako krenete prema pravcu Kulen Vakufa, očaraće vas još jedni neverovatni vodopadi, oni na Martinbrodu.

Štrbački_buk_Balkan_travel

Pored Milančevog buka, u Martin Brodu možete videti mnoštvo drugih slapova, kaskada i bazena koji se prostiru kroz naselje do ušća rečice Unac u Unu. Dužina ovog površinski najvećeg kompleksa slapova u Nacionalnom parku je 800 m sa ukupnom visinskom razlikom od 54 m.

Ali nisu samo vodopadi jedino što možete videti ovde.

Sama priroda Nacionalnog parka Una je fanstatična. Kojim god pravcem da se zaputite, pojavi se prizor koji odmara. Smirujuće nijanse zelene, okružuju vas sa svih strana.

Rafting na Štrbačkom buku

Ako volite avanturu, jedna od stvari koje svakako morate probati ovde je rafting. Za razliku od Vrbasa koji je dosta miran, rafting na Štrbačkom buku, uz Taru, verovatno pruža najviše adrenalina, te na momente izgleda gotovo strašno.

Štrbački_buk_Balkan_travel

Makadam kao jedini način ulaska u park

Ono što najviše iznenađuje i pomalo razočarava je činjenica da su oba puta koja vode do Štrbačkog buka (Orašac i Gorjevac), makadami najgore kategorije. Putevi širine jedva četiri metra, gde se dva vozila teško mogu mimoići, a ukoliko se ne daj bože sretnu, jedan od njih će verovatno morati da uradi neko čudo u manevrisanju svojim autom, da bi oslobodio prostor za drugi auto da prođe.

To je jedini razlog koji turiste odbija da posete ovo svetsko čudo.

Osim prirodnih lepota dodatnu vrednost ima i u arheološkim nalazištima, ostacima brojnih utvrđenja i srednjovjekovnih gradova poput kule Klišević, osmanske utvrde Havala te gradova kao što su Orašac, Ostrovica i Rmanj.


T.R.

Fotografije: Wikimedia commons

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button