Turska

DREVNI SVET NA DOHVAT RUKE

Drevni Kaunos nalazi se nekoliko kilometara zapadno od modernog grada Dalian u provinciji Mugla u Turskoj, a krije mnoga nalazišta. U njemu se, između ostalog, nalaze i likijske grobnice urezane u stene koje podsećaju na veličanstvene grčke hramove.

Grobnice likijskih kraljeva iz Kaunosa sa upečatljivim stubovima u grčkom stilu imaju ručno izrezbarene reljefe koji prikazuju bogove, anđele i duhove.

Kaunos_Balkan_travel

Unutrašnjost, kameni monoliti i komore obložene su krečnjakom i označavaju poslednje počivalište Likijaca, drevnog naroda koji je naseljavao zalive između Antalije i Fetije.

Verujući da će duhovi sa krilima odneti duše mrtvih u zagrobni život, Likijci su sahranjivali u svoje najuglednije članove društva visoko iznad zemlje na nepristupačne litice sa kojih se pruža pogled na smaragdnozelenu reku Dalijan.

Danas grobovi čine deo drevnog grada Kaunosa, koji je pod zaštitom Uneska, arheološkog nalazišta starog 2.500 godina, u kome se takođe nalaze helenističko pozorište sa 5.000 sedišta, rimsko kupatilo i nekoliko likijskih hramova i crkava.

Do grobnica se može stići čamcem, koji se iznajmljuje u Dalijanu.

Kada se stigne do malog naselja Candır, dalje se može pešice. Povratna karta za vožnju brodom košta 15 turskih lira.

T.R.

Fotografije: pixabay

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button