Makedonija

ZANIMLJIVE ČINJENICE O MAKEDONIJI

Makedonija, zvanično Severna Makedonija je zemlja sa velikom istorijom, koja nije prihvaćena, odnosno priznata od suseda, Bugarske i Grčke čak ni dan danas. Dok Grci i dalje vode bitku o istoriji i postojanju Aleksandra Makedonskog, Bugari se bore da zaštite svoj jezik i kulturu, koju su po njihovim rečima preuzeli Makedonci.

Naša susedna država, iako nam je izuzetno blizu i većina Srba makar jednom godišnje prođe kroz Makedoniju na putu ilu povratku sa mora, malo znamo o njoj i njenim zanimljivostima. Mi vam donosimo neke od njih:

 1. Aleksandar Veliki bio je prvi vladar koji se može nazvati ‘svetskim vladarom’. Njegovo se carstvo protezalo preko Grčke, Persije i Indije do Egipta.
 2. Makedonija je jedna od država s najviše planina i planinskih vrhova. Vrhovi čak 34 planine nalaze se u ovoj zemlji, a niti jedan nije niži od 2000 metara nadmorske visine. Najviša je planina Korab čiji vrh doseže 2753 metara.
 3. Zastava je izrađena od crvene pozadine na kojoj ima zlatno sunce. Sunce je s osam sunčevih kraka koji se protežu od sunčevog diska s proširenjem do rubova zastave. Ono predstavlja “novo sunce slobode”, opevano u makedonskoj nacionalnoj himni.
 4. Postali su nezavisni 8. septembra 1991.
 5. Makedonija ima 2 miliona stanovnika od kojih 1/3 živi u Skoplju i njegovoj okolini
 6. U Makedonji se priča većinom Makedonski jezik (70%), ali i Albanski (21%), Turski 3%, BHS 3%.
 7. Severna Makedonija ima važnu tranzitnu ulogu u međunarodnome robnom prometu između srednje i istočne Evrope i Egejskog mora (dolinom Vardara).
 8. Skoplje važi za jedan od najzagađenih gradova Evrope
 9. U Makedoniji se koristi Makedonski Denar (1€ = cca 30 MKD)
 10. Makedonija se graniči sa Srbijom, Albanijom, Grčkom i Bugarskom.
 11. Po porazu makedonske vojske za vladavine Aleksandra Velikog Makedonskog, Makedonija pada pod rimsku vlast.
 12. Aleva paprika, crvena, mlevena, slatka i ljuta začinska paprika – je sastojak bez kojeg bi makedonska kuhinja bila nezamisliva, kao i specijalitet iz prethodno spominjanog i isključivo pasulja tetovca.
 13. Za jednu od najpoznatijih humanitarki sveta i dobitnici Nobelove nagrade, Majka Tereza kažu da je rođena u Skoplju, Makedoniji.
 14. Makedonci su zvanično jedan od najljubaznijih naroda u Evropi
 15. Makedonija je popularna po različitim vinima i vinovoj lozi, a najpopularniji je Tikveš.
 16. U aprilu 1993. godine Makedonija je primljena kao punopravna članica u organizaciji UN-a, ali zbog političkog pritiska Grčke, pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM)
 17. Ohridsko jezero je najdublje jezero u Evropi i nalazi se između Makedonije i Albanije
 18. Skoplje je preživelo nekoliko velikih potresa. Najveći su se dogodili 518. i 1963. godine i tada su uništili gotovo celi grad, a u 18. veku austro-ugarski general Piccolomini je naredio da se grad spali. Požar je trajao dva dana i uspela su preživjeti uglavnom samo kamene građevine poput tvrđave Kale.
 19. Reka Vardar teče kroz skoro 90 posto teritorija Makedonije i protiče kroz gotovo sve veće gradove pa tako i Skoplje.
 20. Minimalna plata iznosi oko 200€, a onaj koji zarađuje 400€ je srećan Makedonac
 21. Makedoniji nazivaju zemlju izlazećeg sunca
 22. Najpopularniji gradovi u Makedoniji su Skoplje, Ohrid, Kumanovo i Strumica.

T.R.

Fotografije: pixabay

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button