Blog

STEFAN KOČIĆ – TARA IZ MOG UGLA

Mladi muzičar i avanturista istraživačkog duha Stefan Kočić Taru pamti po najlepšoj prirodi, očaravajućim pogledima, čistom vazduhu i gostoprimstvu lokalnih stanovnika. Kako kaže, uvek je kondiciono spreman, jer svako putovanje za njega predstavlja avanturu sa dosta pešačenja ili planinarenja. U prirodi želi samo da se opusti i uživa sa društvom uz roštilj, a kad leti je obavezno i kupanje u reci ili jezeru.

– Proteklih dana posetio sam Taru i pričaću vam o našoj najlepšoj planini Tari, koja pruža nezaboravan odmor i lepotu tokom sva četiri godišnja doba.

Prva lokacija i vidikovac koji ne smete da zaobiđete je Banjska stena, udaljena od Mitrovca šest kilometara. Do najlepšeg i najpoznatijeg vidikovca u Srbiji, vode vas dve obeležene pešačke staze. Vidikovac se nalazi na 1065 metara nadmorske visine i sa njega se pruža neverovatan pogled na akumulaciju Perućac. Ovo mesto je neverovatno fotogenično zbog mnogobrojnih detalja, što je sasvim dovoljno da napravite nezaboravne fotografije, baš kao što sam ja to uradio.

Ovo je treći put kako obliazim ovaj vidikovac, a ne kažu ljudi za džabe treća sreća! Prvi put sam ga posetio pre dve godine, tokom zimskih dana kad me je sačekala gusta magla. Verovali ili ne, vremenski uslovi su bili takvi da ekipa i ja nismo ni videli kanjon, zbog čega smo se razočarani vratili. Naravno, ako ste istinski zaljubljenik u putovanja morate biti spremni na sve – priroda je čudo i konstantno se menja, baš kao i vreme!

Druga lokacija – Zaovinsko jezero. Ne znam da li ste znali da ovo očaravajuće jezero tamno plave boje u svojim dubinama krije čak i pastrmke, što dovoljno govori zašto je jedno od najlepših i najbistrijih jezera naše zemlje.

Treća lokacija, ne toliko poznata – vidikovac Crnjeskovo, na nadmorskoj visini od 1035 metara. Do njega se dolazi laganom šetnjom kroz šumu. Vidik je čaroban i prostire se na klisuru reke Rače i Bajinu Baštu.

Četvrta lokacija je Spajićko jezero kod mesta Đurići. Ovo jezero neverovatne boje okruženo je četinarima, a poseban simbol ovog mesta je i unikatna drvena kućica koja gleda na jezero.

-Iskren da budem, često se vraćam Tari. Planiram da detaljnije istražim i otkrijem nove predele ove neverovatne planine.



Stefanov raj na zemlji je, kako ističe, vodopad Prskalo.
-Nalazi na 14 kilometara od Resavice i pripada Južnom Kucaju. Ove zime sam ga obišao i doživeo pravu zimsku idilu. Temperatura je bila oko minus 15, a vodopad je bio zaleđen, što je bila posebna draž. Sve je izgledalo neverovatno.

Pripremili: Stefan Kočić, T.G
Fotografije- Privatna arhiva

https://www.instagram.com/stefy_o1/

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button