Praznična poslastica: Novogodišnji kolačići sa cimetom

Novogodišnje i božićne pripreme su u toku, a neizostavni deo praznične trpeze su kolači koji dom ispune svojim slatkim mirisom.
Predstavljamo vam recept za tradicionalne, svima poznate novogodišnje kolačiće. Istina je da su danas svuda dostupni da se kupe, od poslastičarnica i marketa, do malih uličnih tezgi i to u različitim oblicima. Međutim, ukoliko volite da ih umesite sami kod kuće ili uz pomoć članova porodice sigurni smo da ćete spremajući ih provesti kvalitetno i zabavno vreme ispunjeno smehom.
Sastojci za testo:
300 g mekog brašna
100 g margarina
1 jaje
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice cimeta
4 kašičice meda
Sastojci za dekoraciju:
1 belance
200 g šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
Način pripreme:
Sjedinite jaje, omekšali margarin, cimet, med, brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Sve to rukom umesite, kako bi se dobilo glatko testo. Umešano testo prekrite providnom folijom i ostavite oko 30 minuta na toplom da nadodje. Nakon toga testo je neophodno rastanjiti oklagijom, a zatim uz pomoć različitih kalupa napraviti figurice. Kada ste to učinili, pleh obložite papirom za pečenje i redjajte kolačiće, a potom ih stavite u pećnicu na 180 stepeni, oko 10-15 minuta. Ispečene kolačiće ostavite da se skroz ohlade.
Smesa za dekoraciju se posebno priprema. Neophodno je umutiti belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer u prahu i sok od limuna i mešati dok se sve ne ujedini. Smesu sipajte u najlon kesu, a potom vrlo malo odsecite vrh. Polako stiskajući kesu dekorišite po želji. Nakon što ste sve završili ostavite ih tako neko vreme, da se sve zajedno stegne.