Gastro kutakVesti

Najbolje ocenjene kuhinje sveta za 2023/24. godinu

Gastronomski sajt Taste Atlas objavio je listu 100 najboljih kuhinja sveta za 2023/24. godinu.

Na osnovu 271,819 ocena različitih jela i 80,863 ocena prehrambenih proizvoda, kuhinje koje su se našle na listi zabeležile su najbolje prosečne ocene.

1. Italija

Prvo mesto osvojila je Italija, kao jedna od najpoznatijih kuhinja koja je imala najveći uticaj u svetu, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama. Karakteriše je jednostavnost, jer se pre svega oslanja na kvalitetne sastojke bez složene pripreme. Naravno među najbolje ocenjenim jelima i prehrambenim proizvodima su različite vrste pica i testenina, ali i parmezan, pršuta i maslinovo ulje.

2. Japan

Odmah iza Italije najbolju prosečnu ocenu ima Japan. Iako je njihova tradicionalna kuhinja zasnovana na pririnču i miso supi, najčešće uz priloge poput ribe, plodova mora i kuvanog povrća, u Japanu ćete pronaći jedno od najboljih i najskupljih goveđih mesa.

3. Grčka

Treće mesto rezervisano je za Grčku, čiji specijaliteti spadaju u mediteransku kuhinju, a maslinovo ulje možda je i najvažniji elemnt gotovo svakog jela koje spremaju. Grčka salata, giros, suvlaki, musaka i tzatziki našli su se na listi favorita prema oceni glasača.

Srbija se nalazi na visokom 20. mestu, a neka od najbolje ocenjenih jela su:  pljeskavica, pasulj, ajvar, komplet lepinja, peglana kobasica, mantije, gibanica, sarma, knedle sa šljivama.

Osim Srbije, sa prostora bivše Jugoslavije na listi su se našle i Hrvatska na 19. i Bosna i Hercegovina na 27. mestu.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button