Zanimljivosti

Zanimljivosti o Olimpijskim igrama u Parizu

Ove godine se održavaju 33. Olimpijske igre u glavnom gradu Francuske. Pariz će ove godine biti domaćin najvećeg svetskog sportskog takmičenja i ugostiće više od 200 zemalja iz celog sveta. Kada se odlučivalo ko će sledeći primiti najbolje sportiste sveta i čija zemlja će biti dom Olimpijskih igara 2024, Pariz je 2017. godine dobio na izboru nakon što je prethodna dva puta izgubio kandidaturu. Olimpijske igre biće održane u Parizu treći put, što je do sada uspelo samo Londonu. Prvi put Letnje igre su održane 1900. godine, zatim 1924. godine, što znači da će turnir koji počinje za šest meseci ispisati istoriju i za Olimpijske igre i za grad svetlosti.

Olimpijske igre održaće se po održivim i ekološkim standardima

Olimpijske igre 2024 počeće 26. jula i trajaće sve do 11. avgusta. Zanimljivo je to što ovogodišnje Olimpijske igre žele da budu održive i nastupaju prema novim ekološkim pravilima. S tim uvezi većina hala, sala, hotela i prostora gde će se održavati takmičenja u sportovima, neće biti novo izgrađene za ovu priliku već će koristiti one koje postoje. Praksa i tradicija domaćina Olimpijskih igara jeste da izgrade nove prostorije za održavanje takmičenje čime se daje na značaju ovim igrama, ali pošto to u današnje vreme predstavlja pre svega ekonomski i ekološki problem, odlučeno je daće se korisititi već postojeće prostorije širom grada i zemlje. Pariz se ozbiljno sprema za takmičenja. Jedan deo takmičenja biće održan u drugim delovima Francuske, poput Lila i Marseja, ali i u prekomorskim teritorijama.

Ljubitelji konjičkih sportova uživaće verovatno u najlepšem “satadionu” u Parizu – Versaj. Za potreba ovog takmičenja biče postavljena privremena arena na otvorenom zapadno od Velikog kanala. Ispred Ajfelove kule biće postavljena privremena arena gde su planirana takmičenja u odbojci na pesku, takmičenje u džudou i rvanju.

Uvode se četiri nova sporta

Ove godine Pariz, kao domaćin, je odlučio da doda četiri nova sporta u kojima će se sportisti nadmetati, kako bi poboljšao  koncept i program događaja. Pored 28 sportskih disciplina, dodata su sledeća četiri nova posla: brejk-dens, surfovanje, planinarenje, skejtbording. Ova četiri nova sporta koja su dodata, imaju za cilj da uključe mlade, sve polove i internet zajednicu, koja je trenutno najaktuelnija i najprisutnija. Veruju da će ovim potezom da nadahnu omladinu da započnu sa treniranjem jednim od ovih sportova.

Neće biti besplatnog prevoza u Parizu

Međutim, nisu svi srećni zbog Olimpijskih igara. Slogan Olimpijskih igara 2024 kaže da su „Igre otvorene za sve“, međutim ne i za same Parižane. U iščekivanju 15 miliona turista, građani Pariza nezadovoljni su zbog brojnih problema, prepreka i loših odluka gradskih vlasti tokom organizovanja ovog takmičenja. Predizborna obećanja iz doba pre kandidature nisu u potpunosti ispunjena, zone grada će biti blokirane, a pojedinici iseljeni.

Krajem novembra gradonačelnica Pariza je saopštila kako obećanje o besplatnom prevozu autobusima i metroom tokom Igara neće biti ispunjeno, kao i da neće biti dovršene predviđene četiri nove linije metroa.

U Seni će se ponovo plivati posle 100 godina

U Seni je čitav vek bilo zabranjeno kupanje zbog prljave i zagađene vode. Upravo bi ukidanje te zabrane trebalo da bude jedno od glavnih nasleđa Igara zahvaljujući projektu čišćenja od 1,4 milijarde evra.

Tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu predviđeno je da u Seni budu održana takmičenja u triatlonu, maratonskom plivanju i paratriatlonu. U Seni ne samo da će biti održavana olimpijska takmičenja, već će biti i mesto ceremonije otvaranja Igara, sa flotilom od 160 čamaca koji će šest kilometara prevoziti 10.000 sportista.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button