Vesti

Do početka turističke sezone jednim TAG uređajem kroz Srbiju, Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine

V.d. direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“ Nedeljko Ćorić, v.d. direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i v.d. direktora JP ,,Autoceste FBiH” Denis Lasić, potpisali su 28.marta u Beogradu Memorandum o poslovnoj saradnji, uz prisustvo Gorana Vesića, Ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Zajednički cilj je uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema elektronske naplate putarine do početka turističke sezone, kao i nastavak integracije sa ostalim operatima, odnosno upravljačima u regionu, što će dovesti do bolje infrastrukture i kvalitetnijeg i lakšeg putovanja.

U narednom periodu biće formirana radna grupa koja će raditi na usklađivanju tehničkih karakteristika naplatnih sistema kao i na fizičkom testiranju.
Obraćajući se prisutnima, ministar Vesić je kazao da ovaj ugovor nije finansijski toliko veliki kao kad se grade putevi i pruge, ali da je značajan jer pokazuje da se integrišemo u regionu i zato što olakšava život ljudima, kako u BiH tako i Srbiji. Ministar je dodao da očekuje da će integrisana naplata putarine između Srbije i BiH vrlo brzo da zaživi.

„Kada su u pitanju saradnja Srbije i BiH, mi u ovom trenutku gradimo jedan autoput i dve brze saobraćanice između naše dve zemlje. U ovom trenutku gradimo autoput Sremska Rača-Kuzmin i već se u RS gradi od Sremske Rače prema Bijeljini, deo takođe autoputa“, rekao je Vesić, i najavio da će do kraja ove godine u Srbiji biti završeno skoro 29,5 kilometara prvog dela autoputa Beograd-Sarajevo, kao i brza saobraćajnica Šabac-Loznica, veza do graničnog prelaza Šepak.

Prema rečima, Nedeljka Ćorića, v.d. direktora JP „Putevi Srbije“ građani više neće morati da kupuju dva uređaja, jer će jednim plaćati putarinu u Srpskoj, Srbiji i BiH.

„Naš glavni cilj su bezbednost u saobraćaju i kvalitetno putovanje građana, a povezivanje sistema elektronske naplate putarine će u mnogome tome doprineti”, izjavio je Ćorić dodajući da će sistem funkcionisati na osnovu bankovne kartice.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button