SrbijaVesti

Smederevska tvrđava u procesu pripreme dokumentacije za UNESCO-vu listu svetske baštine

Republički zavod za zaštitu spomenika Beograd i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, organizovali su prezentaciju procesa nominacije Smederevske tvrđave za uvrštanje na Listu svetske baštine Uneska.  

Smederevska tvrđava se na preliminarnoj listi Uneska nalazi još od 2010. godine. Sam proces nominacije je složen i zahteva ispunjavanje brojnih kriterijuma kako bi se sačinio nominacioni dokument, kao i podršku lokalne zajednice.

„Mi smo još uvek u radu, još uvek u pronalaženju rešenja šta je univerzalna vrednost Smederevske tvrđave. Međutim, došli smo do tog nivoa da imamo dovoljno podataka, da smo uradili dovoljnu količinu i dokumenata i dovoljan broj podataka uneli u naš nominacioni dokument, da bismo mogli sada da razmišljamo i o tome da bi eventualni upis zaista mogao i da predstoji. Naravno, do upisa ima još puno, neće to biti tako brzo, ali je činjenica da ako ne završimo dokument, nećemo biti ni predaje Centru za svetsku kulturnu baštinu pa ni upisa“, objasnila je za RTS Maja Đorđević, arheolog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Ovo impozantno zdanje na obali reke Dunav, predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika u Srbiji. Sa svojom bogatom istorijom koja se proteže od 15. veka, ova tvrđava bila je poslednja prestonica srednjovekovne srpske države i svedok brojnih istorijskih previranja.

Izgrađena je između 1427. i 1430. godine, za vreme vladavine despota Đurađa Brankovića, koji je bio prisiljen da prenese prestonicu iz Beograda nakon što je ovaj grad pao pod mađarsku vlast. Izgradnja tvrđave bila je motivisana potrebom za jakom odbrambenom strukturom zbog stalne pretnje od osmanske invazije, ali i potrebom za novim administrativnim centrom srpske države.

Nakon pada pod osmansku vlast 1459. godine, ova tvrđava postaje važan vojni i administrativni centar. Osmansko carstvo je prepoznalo strateški značaj tvrđave i koristilo je kao svoju vojnu bazu za dalje osvajačke pohode prema unutrašnjosti Balkanskog poluostrva.

Tvrđava se sastoji iz dva dela: Velikog grada, koji obuhvata centralnu oblast sa dvorom i crkvama, i Malog grada, koji je služio kao vojni kamp i skladište. Smeštena na strateški važnom mestu, tvrđava je dominirala dunavskim plovnim putem i služila kao ključna tačka u odbrani zemlje.

Danas je Smederevska tvrđava spomenik kulture od izuzetnog značaja i popularna turistička destinacija. Redovno se održavaju kulturne manifestacije, kao što su srednjovekovni festivali i koncerti, koji privlače posetioce iz zemlje i inostranstva. Tvrđava je takođe predmet arheoloških istraživanja koja nastoje da dodatno osvetle njenu istoriju i značaj.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button