VestiZanimljivosti

Naučnici otkrili podzemne vode na mesecu

Prema mišljenju naučnika, Saturnov mesec Mimas ispod svoje površine krije vodu. Procenjuje se da se ispod njegove ledene kore nalazi čitav jedan okean podzemne vode.

Astronomi su nove podatke dobili uz pomoć NASA-ine letelice Kasini. Ova letelica potvrdila je prisustvo tečne vode ispod sloja leda debljine 20 do 30 km,  što  Mimas čini najmanjim od pet meseci u našem solarnom sistemu sa dokazima o postojanju podzemnih voda, osim njega tu su i Saturnovi Encelada i Titan i Jupiterovi Evropa i Ganimeda. Prisustvo unutrašnjeg okeana ukazuje na snažan izvor toplote unutar Mimasa koji je led pretvorio u tečno agregatno stanje. Procenjuje se da je okean nastao nedavno, odnosno pre 5 do 15 miliona godina.

S obzirom na to da su prvi živi organizmi na zemlji nastali upravo u primordijalnim morima, ovo otkriće naučnike je dovelo do sumnje da je stvaranje života na mesecu Mimas moguće.

Za one koji ne znaju, Mimas je sedmi po veličini Saturnov mesec, prečnika od oko 400km. Kao što naš Mesec pokazuje uvek istu stranu prema Zemlji, tako i Mimas pokazuje uvek istu stranu prema Saturnu, što ukazuje da je plimski zaključan. Ono po čemu je ovaj mesec karakterističan jeste krater Heršel, zbog čega podseća na Zvezdu smrti iz filma „Ratovi zvezda“.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button