Srbija

SRPSKA SELA – JEDINSTVEN TURISTIČKI DOŽIVLJAJ

Seoski turizam je u poslednjih desetak godina veoma popularan i sve je više onih koji odlučuju da svoj odmor provedu u nekom seoskom domaćinstvu. U Srbiji je trenutno registrovano više od 1.500 domaćinstava koja redovno primaju posetioce, a veliki je i broj stranih turista koji na ovaj način upoznaju lepote naše zemlje. Gosti nam najčešće dolaze iz Izraela, Kine, Austrije, Rumunije i Francuske i najviše ih privlače naša netaknuta priroda i tradicionalna jela.

Ako ste rešili da ove godine odmorite u Srbiji evo nekoliko srpskih sela poznatih po etno turizmu i zanimljivim sadržajima.

Gostilje i Dobroselice

Seoski_turizam_Balkan_travel

Proleće i leto je idealno za obilazak predivnih zlatiborskih sela, a među njima najpoznatija su: Gostilje i Dobroselice. U Gostilju se u skrovitoj šumi nalazi čuveni vodopad gde se voda obrušava sa 20 metara visoke litice. Do njega se dolazi uskom stazicom pa pored prelepog pogledu na vodopad turisti mogu da uživaju i u divnoj šumi koja ga okružuje. Posle obilaska vodopada obavezno svratite u Dobroselice koje važi za najlepše zlatiborsko selo sa prostranim pašnjacima i seoskim drvenim kućama. Zbog svoje lepote ovo selo je bilo čest izbor srpskim rediteljima, pa su tako ovde snimljeni kadrovi za filmove: „Život je čudo“, „Crni Bombarder“, „Radio Vihor zove Anđeliju“, „Original falsifikata“….

Kremna

Seoski_turizam_Balkan_travel Seoski_turizam_Balkan_travel

Zahvaljujući svojoj klimi, lokaciji i idealnoj nadmorskoj visini selo Kremna je poslednjih nekoliko godina veoma popularna destinacija u okviru seoskog turizma. Od početka 20. veka ovo selo je poznato i kao „vazdušna banja“ u kojoj posetioci uživaju u zdravom vazduhu i ukusnoj domaćoj hrani. Kremna, koja je takođe poznata po čuvenom proročanstvu Tarabića, nalazi se između Zlatibora i Tare pa je odlična za smeštaj putnicima koji krenu u obilazak ove dve planine. Od popularne Šarganske osmice i Drvengrada selo je udaljeno samo desetak kilometara a tolika je udaljenost i od Nacionalnog parka Tara. Pored prirodnih lepota ovog sela uživaćete i u izuzetnoj gostoljubivosti njegovih domaćina kao i u organskoj hrani koju većina sama proizvodi u svom domaćinstvu.

Srndalje

Seoski_turizam_Balkan_travel

Etno selo Srndalje nalazi se na dva kilometara od Ribarske banje i u njemu se nalazi petnaest seoskih domaćinstava i četiri restorana. Ovo selo odlikuje nezagađena priroda i reka bogata pastrmkom koju domaćini služe svojim gostima. Glavne atrakcije Srndalje su vodenica i ribnjaci u kojima se godišnje proizvode i do 20 tona ribe. Domaćini sami proizvode svoju hranu, pa možete probati ali i kupiti domaće sokove, džemove, sireve. Takođe, na malim tezgama koje se nalaze u selu mogu se pazariti i autentični suveniri i vunene rukotvorine. Ukoliko niste ljubitelj duže šetnje od Srndalje do Ribarske banje možete stići i vozićem koji svakoga dana razvozi goste na ovoj relaciji.

Hajdukovo

Seoski_turizam_Balkan_travel

Hajdukovo se nalazi u blizini Subotice i boravak u ovom selu pravi je istorijski doživljaj. Turisti borave u uređenim autentičnim salašima u kojima se služe tradicionalna vojvođanska jela. Na jednom od salaša nalazi se i muzej starih poljoprivrednih mašina koje su se nekada koristile u ravnici, pa tako posetioci mogu da vide stara volovska kola, roljak, papresu i ostalu poljoprivrednu mehanizaciju koja se nekada koristila. Posle obilaska muzeja posetioci mogu da obiđu rekonstruisane zemunice u kojima su nekada živeli stanovnici Vojvodine. Zemunice su preci ukopavali u zemlju kako bi se zaštitili od jakih vetrova zimi i visokih temperaturi tokom leta.

Lopatnica

Seoski_turizam_Balkan_travel

Ukoliko planirate da posetite manastire Žiču i Studenicu, obiđete srednjovekovni grad Maglič, a usput svratite u Vrnjačku , Matarušku ili Jošaničku banju onda odsednite u selu Lopatnice. Ovo selo nalazi se u blizini svih ovih turističkih atrakcije a posle njihovog obilaska možete da se odmorite u netaknutoj prirodi i uživate u bistrim rekama i potocima koji ga krase. Lopatnica se nalazi između planina Troglav, Čemerno, Željin i Stolovi u kraju koji je poznat po lekovitim mineralnim izvorima i koji svake godine privlači veliki broj turisti. Lopatnica je poznata i po raznim sadržajima pa tako turisti mogu da pecaju, šetaju planinskim i šumskim stazama, jašu konje, ali i da isprobaju paraglajding i rafting Ibrom.

 

Izvor: putovanjaiturizam

Fotografije: wikimedia commons

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button