Gastro kutakLifestyle

SIR SMANJUJE MOGUĆNOST POJAVE DEMENCIJE

Prema poslednjoj statističkim podacima iz 2017. godine, Srbi prosečno žive 77 godina, što nije malo, a koliko na to utiče ishrana, tek bi trebalo da se utvrdi. S druge strane, naučna analiza Univerziteta „UNI“ u Severnoj Ajovi u SAD sugeriše da umerena, ali redovna konzumacija vina i sira poboljšava kognitivne funkcije u starosti. Ova, još jedna u nizu studija koje potvrđuju blagodati mediteranskog načina ishrane, uključila je podatke o ishrani i zdravlju više od 1.500 osoba iz Velike Britanije.


Kako se navodi u studiji, sir je ubedljivo najbolja hrana kada je reč o prevenciji demencije. Do ovog zaključka došlo se analizom podataka o ishrani i kognitivnim testovima rađenim u desetogodišnjem periodu. Takođe, ponovo je dokazano da crveno vino čuva moždane funkcije. Za Alchajmer, kao najčešći oblik demencije, karakteristično je nakupljanje određene vrste proteina u mozgu koji se formiraju u kuglice i “hvataju” na nervne ćelije, a kao krajnji rezultat dolazi do njihovog odumiranja. Sastojak u crnom vinu koji pripada porodici polifenola – resveratrol je to što ovaj napitak čini  lekovitim. Pritom, naučnici smatraju da bi taj polifenol mogao da utiče na produženje života nervnih ćelija.

Tokom ovog istraživanja otkriveno je i da umerena konzumacija jagnjetine – jednom nedeljno – takođe pozitivno utiče na očuvanje kognitivnih funkcija. Ipak, potrebno je sprovesti ozbiljne kliničke studije sa ciljem da se utvrdi koje tačno promene u ishrani dovode do najpovoljnijih ishoda po zdravlje ljudskog mozga.

Tamara Roksandić
Fotografije: Pixabay

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button