Biznis

Diskusije o trgovini, investicijama, inovacijama i održivom razvoju na Jahorina ekonomskom forumu

Na Jahorini je svečano otvoren ekonomski forum „Regionalne integracije i BiH – Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan“. Dvodnevni forum posvećen je temama moderne poljoprivrede, preduzetništva, zelene agende, obrazovnog sistema, novim migracijama i posledicama na tržište radne snage, kretanjem inflacije, sportom, ali i novim tehnologijama i rastućim kreativnim industrijama.

Na forumu će tokom dvodnevnog događaja razgovarati brojni panelisti iz sveta politike, ličnosti iz sveta kreativnih industrija, regionalni investitori u IT sektor, lideri iz korporativnog sveta, inovatori i naučnici.

Prvog dana foruma predviđena je diskusija u okviru devet panela, dok će drugog dana učesnici voditi raspravu u okviru još osam panela. U nastavku teksta predstavljamo vam samo deo panelista koje će učesnici imati priliku da upoznaju na ovogodišnjem JEF.

U okviru panela “Jedan region – jedno tržište” predstaviće se prof. dr Dejan Ilić, doktor fizičke hemije, jedan od najpoznatijih inovatora, poznat kao tvorac mikrobaterije po zahtevu Stiva Džobsa.

U sklopu panela “Kreativni sektor – industrija budućnosti” učesnici će imati priliku da upoznaju prof. Dušana Jovovića. Jovović je multimedijalni umetnik, osnivač „Artbeat“ umetničke grupe koja je brzo prerasla u jednu od vodećih kompanija za nove medije i izgradnju modernih muzeja.

Dijana Katica učestvuje na panelu “Žene liderke Balkana”. Ona je osnivač hrvatske zadruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i dobitnica je ovogodišnje nagrade  „Uticajne hrvatske žene” 2023. godine, u kategoriji inovacija.

Tokom panela „Šta čeka regionalno tržište rada – šta ponuditi mladima“ učesnici će imati priliku da upoznaju Edina Mehića, multitalentovanog preduzetnika, iskusnog poslovnog izvršioca i vodećeg investitora i savetnika mreže poslovnih anđela, kao i motivacionog govornika i gosta predavača na nekoliko međunarodnih univerziteta. Tvorac je portala posao.ba i kompanije Kolektiv d.o.o. koja razvija inovativne proizvode i usluge. Svoje znanje će podeliti i Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, koji je 30 godina radnog iskustva stekao u oblasti spoljne trgovine u naftnoj industriji u domaćem i inostranom okruženju.

Ivan Jakovljević je moderator na panelu “Uz razvoj sektora IT ni Google nije nedostižan”. Jakovljević je dugogodišnji direktor u Google, danas samostalni konsultant i investitor u tehnološke kompanije na Bliskom Istoku. Nakon završetka Saobraćajnog fakulteta u Beogradu otišao je u Ameriku da bi završio MBA na prestižnom Stanford Univerzitetu. Tokom ovog panela Marijana Gligorić, osnivač softverske agencije BrigIT, će predstaviti  web i decentralizovana rešenja za digitalne probleme zasnovana na najsavremenijim tehnologijama.

U okviru panela „Poljoprivreda i digitalna transformacija“ učesnici će imati priliku da upoznaju Jovanku Sabljić, mladu preduzetnicu iz Drvara koja je svoju strast prema tradiciji i bogatstvu svog kraja pretočila u moderan koncept „Budi zdrav ko dren“. Zahvaljujući ovoj inicijativi koja djeluje na međunarodnom nivou „Drvarski mućeni pekmez od drenjina“ dobio je zaštitu oznake porekla i uvršten je u deo zvanične baštine ovog kraja.

Organizatori navode da Jahorina ekonomski forum već šestu godinu zaredom predstavlja jednu od najuglednijih regionalnih manifestacija na kojoj se, kroz diskusiju predstavnika državnih institucija, kompanija i stručnjaka, dolazi do relevantnih zaključaka kako poboljšati javne politike, ekonomiju i kvalitet života građana Bosne i Hercegovine, kao i regiona.

Forum koji je pod zajedničkim pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, Saveta ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, organizuje Udruženje ekonomista Ekonomski forum iz Banjaluke sa partnerima Privrednom komorom Vojvodine, Ekonomskim institutom Beograd i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Jahorina ekonomski forum već šest godina zaredom je jedan od najprestižnijih regionalnih događaja na kojima, kroz diskusije među predstavnicima državnih institucija, kompanija i stručnjaka, donose se relevantni zaključci za poboljšanje javnih politika, ekonomije i kvaliteta života građana u Bosni i Hercegovini, kao i u regiji.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button