Vesti

NEKA DOĐU I STARI I MLADI, NA SAJAM HRANE I VINA NA SAVA PROMENADI!

„Neka dođu i stari i mlad, na Sajam hrane i vina na Sava Promenadi“ – ovim rečima zdravičar Dragiša Simić pozvao je Beograđane i turiste koji su uživali u Vinskom karnevalu u Knez Mihailovoj ulici.
Orila se centrom Beograda tradicionalna srpska zdravica uz pratnju harmonike i bubnja, razigranih članova KUD-a „Koreni“:
-Podižem ovu čašu vina i želim sreću i zdravlje vama svima! Nazdraviću uz zahvalnosti Bogu, da nam ništa dušmani ne mogu! Pune su nam bačve i čardaci, berićetno rodili vinogradi i voćnjaci, ima vina pršute rakije, nema onaj ko radio nije! Zdravi bili devojke i momci, običaja naših čuvaoci! Zapevajte one pesme mile, kao nekad što su se orile! Preko brda i preko dolina, putevima naših srpskih vina!
Nasmejana lica Beograđana pratila su od Palate Albanija do Kalemegdana veselu povorku u kojoj su učestvovali predstavnici kompanija, zabavljači, igrači KUD-a Koreni. Na tri mesta održana je zdravica i kolo „Igre iz Pčinje“. Najmlađi Beograđani obradovali su se poklonima Plazma Sticks i Plazma Slana.
Vesela atmosfera iz centra Beograda potvrdila je slogan Good Food & Wine Festivala – Da ponovo nazdravimo životu!
Sledeći festivalski i najvažniji događaj je Sajam tradicionalne hrane i vina u subotu, 19. juna na keju Sava Promenada (plato iza Geozavoda).
Na Sajmu tradicionalne hrane i vina, koji je promotivno- degustativnog karaktera, predstaviće se lideri prehrambene industrije i vinarstva i veliki broj malih proizvođača sa ovih prostora. Oko 80 kompanija, preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava i turističkih organizacija, izložiće proizvode u kućicama i na lepo dizajniranim štandovima, a posetioci će moći da probaju i kupe najbolje tradicionalne specijalitete iz Srbije i regiona: pršutu, kajmak, sir, med, vina.
Posetioci mogu obići i dve sajamske izložbe: “Hleb naš nasušni” I slika “Boje i vino” poznatog akademskog slikara Dragana Stojkova.
Svaki festivalski događaj ulepšaće pesmom, igrom i muzikom Kulturno umetničko društvo „Koreni“. Mlado po stažu (osnovano 2020.) uprkos izazovima pandemijske godine broji više stotina članova. Najviše je igrača, po uzrastu i umeću raspoređeni su u više grupa, od najmlađih, preko virtuoznog izvođačkog ansambla do rekreativne grupe. Tu su naravno i ansambl i pevačka grupa. Svi članovi društva, koreografi i uprava imaju isti cilj – negovanje tradicije i istinskih ljudskih vrednosti. U to ćete se uveriti i na Vinskom karnevalu od Palate Albanija do Kalemegdana i na Sajmu tradicionalne hrane i vina.
Na svečanom otvaranju Sajma uživaćete u glasu naše poznate operske pevačice Marije Nešić Kašćelan, a tu su i radionice o vinima, zdravoj ishrani i drugim temama. Najboljima u proizvodnji hrane i vina, prema mišljenju žirija sastavljenog od urednika i turističkih novinara srpskih medija biće dodeljene plakete Good Food & Wine.
Vojvođanski i Zlatiborski korner očekuju sve one koji vole hranu i vino ovih krajeva Srbije. U nizu pratećih događaja učestvovaće i beogradski ugostitelji u okviru „Nedelje beogradskih restorana“ i „Sunday bruncha“.
Sajam hrane i vina održava se na ekskluzivnoj lokaciji kompanije Belgrade Waterfront na Sava Promenadi.
Da se Good Food & Wine Festival ove godine održi pomogli su: Zlatni sponzor: Plazma stiks i Plazma slana, Zlatni partneri:  Belgrade waterfront, Vitinka, Vitaminka i Voda Vrnjci. Prijatelji festivala: Zlatiborac, Fino, Turistička organizacija Vojvodine,KUD Koreni, Studio B, Radio Fokus, portali Balkan travel, Putovanja i turizam i portal Indeks.   
Fotografije: Zoran i Uglješa Raš

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button