BugarskaPromocijeTop destinacije

SKIJANJE SE LAKO UČI

Glavna skijališta u Bugarskoj su Bansko i Borovec. Smeštena su na nadmorskoj visini iznad 2.500 metara i odlikuje ih velika količina snežnih padavina koje se na najvišim vrhovima zadržavaju sve do početka leta. Oba su opremeljena savremenim sistemima za veštačko osnežavanje što garantuje skijanje tokom cele, produžene sezone.

Posebno popularna je planina Rila, sa istoimenim nacionalnim parkom, koji ne samo da je najveći u Bugarskoj, već je na listi tri najveća u Evropi. Naziv Rila je tračanskog porekla i u bukvalnom prevodu znači “mnogo vode”, što je i logično jer obiluje glečerskim jezerima – ima ih više  od 200. Neka od njih imaju veoma slikovita imena: “Suza”, “Oko”, “Bubreg”, “Blizanci”, “Trolist”, “Riblje” i “Donje jezero” i nalaze se na nadmorkoj visini između 2.100 i 2.500 metara.

Na severnim padinama Rile, ispod vrha Musala nalazi se najpoznatiji i najstariji bugarski ski-centar Borovec. Među turistima su omiljena sela Beli Iskar i Govedartsi, skijalište Paničište, banje Dolna i Sapareva, a alpinisti vole Maljovicu na 2.729 metara.

Sportsko turistički centar Maljovica nalazi se u Maloviškoj dolini, u ekološko čistom i zaštićenom rejonu. Od Sofije je udaljen 90 kilometara a od Boroveca 26.

Gostima su na raspolaganju tri staze opremljene žičarama, zgodne kako za početnike, tako i za one koji skijaju na veoma zahtevnim ski-stazama, za snoubordere, ljubitelje nordijskog skijanja i za fristajlere.

Fotografije: Unsplash

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button